Mirzah Fočo
0

"Sve ćemo pokušati da otkopamo stećke u jezeru Perućac"

FENA
Jezero Perućac
Jezero Perućac
Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH obišli su danas lokaciju u ispražnjenom jezeru Perućac, kod sela Đurevići, gdje su pronađeni srednjovjekovni nadgrobni spomenici stećci tokom ekshumacije koja se vrši na tom području.

Pomoćnik izvršnog dužnosnika u Komisiji Mirzah Fočo potvrdio je Feni da je riječ o manjoj nekropoli od četiri stećka, koliko ih je do sada pronađeno. Dijeli ih niska ploča s dekoracijama.

"Tri stećka su sljemenjaka, i svi su prirodnim putem pali u korito rijeke Drine. Pristup mašinama do ovih spomenika je veoma težak, a ljudskom snagom ih je nemoguće izvaditi", kazao je Fočo.

On je naglasio da će stručnjaci Komisije na sve načine pokušati da otkopaju stećke, te uputiti molbu Ministarstvu oružanih snaga BiH da omogući korištenje helikoptera kako bi stećci mogli biti izvučeni na sigurno mjesto.

"Ako ih ne budemo izmjestili, ovdje će i ostati narednih 30-ak godina do ponovnog pražnjenja akumulacije Hidroelektrane Bajina Bašta", istaknuo je on.

Fočo je naveo da pronađeni stećci imaju veliku vrijednost s obzirom na njihovu nominaciju za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, ali i zbog jako lijepih dekoracija koje ih krase.

Naveo je da su dva od četiri pronađena stećka u potpunosti prekrivena školjkama, te ih je prvo potrebno očistiti da bi se utvrdilo u kakvom su stanju.

Stručnjaci Komisije počet će tokom dana otkopavanje stećaka.