{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz pomoć helikoptera spašeni srednjevijekovni stećci

S
27.8.2010. u 17:31
0
13
Uz pomoć helikoptera spašeni srednjevijekovni stećci
0
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uspješno je okončala akciju spašavanja tri srednjevijekovna nadgrobnika – stećka, koji su pronađeni u prostoru jezera Perućac, HE Bajina Bašta.
Uprkos vrlo teškim vremenskim i ostalim uvjetima, koordiniranom akcijom Komisije, a u koju su bili uključeni i Institut za traženje nestalih osoba BiH, Ministarstvo odbrane BiH, opštinski organi Višegrada i lokalno stanovništvo, stećci su izvađeni iz mulja i prenešeni na novu lokaciju udaljenu nekoliko desetina metara od izvorne, na prostor koji se nalazi, u neposrednoj blizini postojećeg EKO kampa.

Lokacija na koju su izmješteni stećci, u potpunosti odgovara međunarodnim standardima utvrđenim članom 11 UNESCO-vih Preporuka koje se odnose na zaštitu kulturnog naslijeđa ugroženog javnim ili privatnim radovima, koji glasi: Značajne građevine i drugi spomenici koji moraju biti izmješteni kako bi bili spašeni od uništenja uslijed javnih ili privatnih radova, trebaju biti smješteni na mjestu ili u okruženju koje podsjeća na njihovu izvornu poziciju i ima prirodne, historijske ili umjetničke asocijacije.“ Na taj način će ti vrijedni spomenici kulture biti prezentirani i predstavljaće dio turističke ponude Višegrada.

Akcija koju je vodila Komisija, pokazuje pozitivan primjer dobrih rezultata - ostvarene saradnje među različitim državnim institucijama i organima s ciljem očuvanja i spašavanja ugroženih spomenika kulture.

Ovom prilikom Komisija izražava posebnu zahvalnost helikopterskoj posadi Oružanih snaga BiH, bez čijeg učešća bi ova akcija bila znatno otežana.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: