{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz pomoć helikoptera spašeni srednjevijekovni stećci

S
27.8.2010. u 17:31
0
13
Uz pomoć helikoptera spašeni srednjevijekovni stećci
0
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uspješno je okončala akciju spašavanja tri srednjevijekovna nadgrobnika – stećka, koji su pronađeni u prostoru jezera Perućac, HE Bajina Bašta.
Uprkos vrlo teškim vremenskim i ostalim uvjetima, koordiniranom akcijom Komisije, a u koju su bili uključeni i Institut za traženje nestalih osoba BiH, Ministarstvo odbrane BiH, opštinski organi Višegrada i lokalno stanovništvo, stećci su izvađeni iz mulja i prenešeni na novu lokaciju udaljenu nekoliko desetina metara od izvorne, na prostor koji se nalazi, u neposrednoj blizini postojećeg EKO kampa.

Lokacija na koju su izmješteni stećci, u potpunosti odgovara međunarodnim standardima utvrđenim članom 11 UNESCO-vih Preporuka koje se odnose na zaštitu kulturnog naslijeđa ugroženog javnim ili privatnim radovima, koji glasi: Značajne građevine i drugi spomenici koji moraju biti izmješteni kako bi bili spašeni od uništenja uslijed javnih ili privatnih radova, trebaju biti smješteni na mjestu ili u okruženju koje podsjeća na njihovu izvornu poziciju i ima prirodne, historijske ili umjetničke asocijacije.“ Na taj način će ti vrijedni spomenici kulture biti prezentirani i predstavljaće dio turističke ponude Višegrada.

Akcija koju je vodila Komisija, pokazuje pozitivan primjer dobrih rezultata - ostvarene saradnje među različitim državnim institucijama i organima s ciljem očuvanja i spašavanja ugroženih spomenika kulture.

Ovom prilikom Komisija izražava posebnu zahvalnost helikopterskoj posadi Oružanih snaga BiH, bez čijeg učešća bi ova akcija bila znatno otežana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: