Prisutne javne ličnosti
29

U svečanoj atmosferi Vijećnice uručena šestoaprilska priznanja povodom Dana Sarajeva

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras je u sarajevskoj Vijećnici održana svečana sjednica Grada Sarajevo povodom 6. aprila Dana grada, na kojoj su uručene i ovogodišnje Šestoaprliske nagrade.

Svečanoj sjednici su prisustvovale brojne istaknute ličnosti od važnosti za grad Sarajevo ali i Bosnu i Hercegovinu. Među njima su bili gradonačelnica Benjamina Karić, kantonalni ministri, kao i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Gradonačelnica Sarajeva se obratila kazavši kako je Sarajevo opstalo uprkos agresiji i brojnim napadima.

"Iz Sarajeva, nikad pokorenog grada, poručujemo da nikad ne odustajemo. Sarajevo je prijstolnica koja osvaja srca svih koji dođu. Ko jednom ovdje dođe, uvijek se vrati. Ovim gradom se ne vlada, već ovom gradu se može samo služiti. Moja najveća funkcija nije ni to što sam profesor, ni gradonačelnica, već Sarajka", kazala je gradonačelnica Sarajeva.

Na svečanoj sjednici uručena su i brojna Šestoaprilska priznanja.

Priznanje "Plaketa grada Sarajeva" su uručene akademiku Borislavu Petroviću kao i ećinskom vlasniku upravljačkih uloga FK Sarajevo - Vincentu Tanu. Plaketa je posthumno dodijeljena i profesoru Anuru Hadžiomerspahiću.

Priznanje "Sarajevska pahuljica" su dobila STEM tim Druge gimnazije u Sarajevu, Emina Sipović, Nejra Sipović i Amajla Kadrić.

Priznanje "Graham Bamford" je dobio Pašaga Grbo-Paša, Dok je legendarni frotmen grupe EKV i veliki prijatelj grada Sarajeva Milan Mladenović posthumno dobio priznanje "Počasni građanin"

Kolektivnu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" dobila je Komora medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.

Dobitnik navećeg priznanja "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" je univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka akadeik Kemal Hanjalić.