BiH
0

U Sudu BiH nastavljeno suđenje ministrici Pendeš

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje državnoj ministrici odbrane Marini Pendeš koju se tereti da je oštetila državu BiH za iznos od blizu 17.000 KM.

Predmet protiv Pendeš vodi se pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Sud je potvrdio optužnicu protiv Pendeš koju se tereti za kaznena djela nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Podsjećamo, ministricu se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena svojoj sekretarici izdala naloge o vođenju evidencije navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM, koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.

Iz Ministarstva pravde BiH ranije je saopćeno da ministrica odbrane BiH prema važećim zakonskim propisima ostaje na čelu Ministarstva, jer, kako navode, niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno.