BiH
30

Ministrici Pendeš oduzeta dozvola za pristup tajnim podacima

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine oduzelo je ministrici odbrane BiH Marini Pendeš dozvolu za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima i to zbog potvrđene optužnice u postupku koji se protiv nje vodi pred Sudom BiH, potvrdio je za Klix.ba izvor iz Ministarstva odbrane BiH.

U prijevodu to bi značilo da ministrica Pendeš ne može prisustvovati niti jednom sastanku u NATO-u, a niti imati pristup informacijama koje se tiču bosanskohercegovačkih trupa u Afganistanu, tvrdi naš izvor iz Ministarstva odbrane BiH.

Slična situacija desila se i 2014. godine kada je Ministarstvo sigurnosti BiH oduzelo tadašnjem direktoru SIPA-e Goranu Zubcu dozvolu za pristup tajnim podacima i to nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo i potvrdilo optužnicu za nesavjestan rad u službi.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv državne ministrice odbrane BiH Marine Pendeš (1964.) koju se tereti za kaznena djela nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Optuženu se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena svojoj sekretarici izdala naloge o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM, koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.