{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu dvosatni štrajk u osnovnim i srednjim školama u FBiH?

12.9.2015. u 19:17
445
35
U srijedu dvosatni štrajk u osnovnim i srednjim školama u FBiH?
445
Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO FBiH) i Predsjedništva Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održanoj danas u Bihaću doneseno je nekoliko odluka.
Oba sindikata dala su punu podršku kolegama u USK koji, kako su naveli,vode opravdani i zakoniti štrajk.

"Upućujemo poziv Vladi USK da odmah sa sindikatima potpiše usaglašeni Sporazum, koji obavezno mora sadržavati i plaćanje vremena provedenog u štrajku, kako bi omogućila da se od ponedjeljka, 14. septembra 2015. godine u potpunosti počne realizirati odgojno-obrazovni proces u školskoj 2015/2016. godini", stoji u prvom zaključku nakon sjednice.

Ukoliko Vlada USK ne potpiše Sporazum, SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH će provesti Odluku o organizovanju Štrajka upozorenja u FBiH u srijedu, 16. septembra 2015. godine u periodu od 11:00 do 13:00 sati, a kantonalni odbori sa području USK će nastaviti sa vođenjem generalnog štrajka do potpisivanja Sporazuma.

"Izražavamo veliku zahvalnost roditeljima i učenicima u USK, koji sve vrijeme štrajka daju punu i nesebičnu podršku prosvjetnim radnicima USK", navodi se u jednom od zaključaka.

Nadalje, na današnjoj sjendici konstatovano je da članovi SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH sa područja USK tokom štrajka iskazuju odlučnost, hrabrost, istrajnost i jedinstvo.

"Pozivamo ih da budu istrajni u poštivanju odluka dva sindikata, bez obzira na sve pritiske koje doživljavaju tokom štrajka", navode iz SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH.

Općinski sud u Bihaću nepravomoćno je utvrdio da je štrajk zaposlenih u obrazovanju nezakonit te je zabranio njegovo provođenje. Stranke imaju rok od 15 dana za izjavljivanje žalbe na ovu presudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: