{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu dvosatni štrajk u osnovnim i srednjim školama u FBiH?

12.9.2015. u 19:17
445
35
U srijedu dvosatni štrajk u osnovnim i srednjim školama u FBiH?
445
Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiO FBiH) i Predsjedništva Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održanoj danas u Bihaću doneseno je nekoliko odluka.
Oba sindikata dala su punu podršku kolegama u USK koji, kako su naveli,vode opravdani i zakoniti štrajk.

"Upućujemo poziv Vladi USK da odmah sa sindikatima potpiše usaglašeni Sporazum, koji obavezno mora sadržavati i plaćanje vremena provedenog u štrajku, kako bi omogućila da se od ponedjeljka, 14. septembra 2015. godine u potpunosti počne realizirati odgojno-obrazovni proces u školskoj 2015/2016. godini", stoji u prvom zaključku nakon sjednice.

Ukoliko Vlada USK ne potpiše Sporazum, SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH će provesti Odluku o organizovanju Štrajka upozorenja u FBiH u srijedu, 16. septembra 2015. godine u periodu od 11:00 do 13:00 sati, a kantonalni odbori sa području USK će nastaviti sa vođenjem generalnog štrajka do potpisivanja Sporazuma.

"Izražavamo veliku zahvalnost roditeljima i učenicima u USK, koji sve vrijeme štrajka daju punu i nesebičnu podršku prosvjetnim radnicima USK", navodi se u jednom od zaključaka.

Nadalje, na današnjoj sjendici konstatovano je da članovi SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH sa područja USK tokom štrajka iskazuju odlučnost, hrabrost, istrajnost i jedinstvo.

"Pozivamo ih da budu istrajni u poštivanju odluka dva sindikata, bez obzira na sve pritiske koje doživljavaju tokom štrajka", navode iz SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH.

Općinski sud u Bihaću nepravomoćno je utvrdio da je štrajk zaposlenih u obrazovanju nezakonit te je zabranio njegovo provođenje. Stranke imaju rok od 15 dana za izjavljivanje žalbe na ovu presudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: