{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U utorak počinje generalni štrajk u obrazovanju USK-a

F
31.8.2015. u 16:27
11
9
U utorak počinje generalni štrajk u obrazovanju USK-a
11
U utorak počinje generalni štrajk u obrazovanju USK-a
Sindikat predškolskog i osnovnog, te srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanom sastanku donio je odluku o stupanju u generalni štrajk 1. septembra, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji, održanoj nakon sastanka.
Tako nastava u USK-u, iako je bilo najavljeno, sutra neće početi u osnovnim i srednjim školama, a ni javni vrtići neće raditi. Odluka je donesena nakon glasanja o ponuđenom prijedlogu Vlade USK-a, koju je većina sindikalnih podružnica odbila.

Vlada je, između ostalog, ponudila isplatu regresa za 2014. godinu, dugovanja po osnovu naknada za otpremnine, slučaj smrti i teške bolesti, te po osnovu rada u komisijama.

U sporazumu stoji i da će se isplata plaća odvijati u skladu sa prihodima u budžetu, da će biti preispitano izjednačavanje osnovice i koeficijenta sa drugim budžetskim korisnicima, te da će se upisna politika u tamošnjim školama uskladiti sa pedagoškim standardima.

Međutim, u ponuđenom sporazumu nema dugovanja iz 2015. godine, što je za predstavnike Sindikata obrazovanja neprihvatljivo, te traže da se dinamika njihove isplate, također uvrsti. U ovoj godini primili su, kako je rečeno, tek šest plaća i tri naknade za topli obrok.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: