vijesti
90

Solidarnost s kolegama u USK: Vrtići i škole u FBiH stupaju u štrajk upozorenja

Piše: M. N.
Članice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOIO), kao i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH, donijele su Odluku o organiziranju Štrajka upozorenja u svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području FBiH. Glavni razlog organizovanja štrajka je solidarnost sa kolegama iz Unsko-sanskog kantona koji su u generalnom štrajku već dvije sedmice.
Đevad Hadžić i Selvedin Šatorović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Đevad Hadžić i Selvedin Šatorović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Kako je rekao Selvedin Šatorović, predsjednik Upravnog odbora SSOOIO FBiH, njihovi kolege u USK nisu dobili platu dva mjeseca, regres za 2014. godinu, a određene naknadne i posmrtnice kasne i tri godine.

"Kolege iz USK traže isplatu plata i naknada, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja i prebacivanje obrazovnog sistema na nivo FBiH. Želimo kroz ovaj štrajk riješiti probleme egzistencijalne prirode i ukazati na sve probleme obrazovnog sistema. Iskoristit ćemo štrajk i da pozovemo Federalno ministarstvo obrazovanja, Vladu FBiH i kantonalna ministarstva obrazovanja da počnemo pregovore o kolektivnom ugovoru i dogovorimo cijenu rada koja neće pogađati dostojanstvo radnika, već će omogućiti normalnu egzistenciju", rekao je Šatorović na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u Domu sindikata u Sarajevu.

Nadaju se kompromisu

U toku su pregovori s Vladom USK koja je tužila ovaj sindikat zbog, kako se navodi, ugrožavanja prava djece na obrazovanje u USK. Nadaju se da će postići dogovor i da do štrajka upozorenja, koji bi na području cijele Federacije BiH trebao biti 16. septembra od 11 do 13 sati, neće doći.

"Vlada USK je ponudila isplatu zaostala tri topla obroka za 2015. godinu i regres za 2014. godinu. Nemamo garanciju za zakasnjele plate koje nisu isplaćene dva mjeseca. Očekujemo da ćemo postići kompromis i o ovom dugovanju", dodao je Šatorović.

Poziv na solidarnost

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Đevad Hadžić, predsjednik Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, ovaj štrajk je jasan pokazatelj da sindikati obrazovanja u BiH pokazuju jedinstvo i snagu, te da se bore za obrazovni sistem.

"U obrazovanje se mora ulagati i socijalni dijalog nema alternativu. Kolege iz USK su bile prisiljene na ovaj štrajk jer im je ugrožena egzistencija", rekao je Hadžić.

Oba sindikata obrazovanja u BiH uputila su poziv svojim članovima da ispoštuju odluku o štrajku upozorenja i pruže podršku ugroženim kolegama iz USK.

Podrška iz regije

Sindikatima je stigla i podrška iz regije. Pisma podrške poslali su sindikati obrazovanja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore u kojima se osuđuje situacija u koju su dovedeni uposlenici vrtića i škola u USK, te apeluju na hitno rješavanje tog problema.