{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srebrenici nadahnuti govori, a Mladić još na slobodi

F
12.7.2010. u 13:53
0
8
U Srebrenici nadahnuti govori, a Mladić još na slobodi
0
U Srebrenici nadahnuti govori, a Mladić još na slobodi
I ovog 11. jula, dana ukopa 775 srebreničkih žrtava ubijenih u proteklom ratu i obilježavanja 15-te godišnjice njihovog stradanja, slušali smo nadahnute govore visokih zvaničnika dok je najodgovorniji za srebreničku tragediju Ratko Mladić još na slobodi, rečeno je u saopćenju rukovodstva Socijaldemokratske unije BiH (SDU).
Ukop obavljen u Memorijalnom centru Potočatari, kao i na svaku godišnjicu ovog stravičnog zločina protekao je u prisustvu visokih međunarodnih delegacija, stranih ambasadora, BiH političkih zvaničnika i visokih dužnosnika međunarodne zajednice.

Od visokih izaslanika predstavnika međunarodne zajednice, Evropske unije i SAD-a, slušamo nadahnute govore u kojima se poziva na toleranciju, mir i zaborav, kao i to da je ljudski opraštati, dok je glavnokomandujući generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić slobodan, navedeno je u saopćenju.

U porukama koje se u okviru govora stranih zvaničnika u Potočarima odašilju prema bh. javnosti stalno se potencira ispravljanje rezultata genocida kao imperativ motiva angažiranosti međunarodne zajednice u BiH, dok se istovremeno glavni rezultat tog genocida Republika Srpska, zarad nekih većih međunarodnih interesa održava u životu kao administrativna teritorija - entitet samo jednog naroda, jedne političke volje i jednog vođe.

Ovakvo stanje koje proizvodi međunarodna zajednica u svom odnosu prema državi BiH, predstavlja krajnje licemjeran odnos prema žrtava genocida i njihovih porodica koje još uvijek tragaju za ostacima svojih najmilijih, dok se istovremeno u entitetu Republika Srpska počasne povelje dodjeljuju osuđenim ratnim zločincima i onima kojima se trenutno sudi pred Haškim Tribunalom.

SDU BiH apelira na međunarodnu zajednicu da učini sve da se rezultati genocida počinjenog u BiH, ne samo u Srebrenici nego širom BiH, izbrišu na način da se utvrdi istina i pravda, jer bez istine i pravde nema opraštanja, nema tolerancije i suživota, nema zajedničke i bolje budućnosti za BiH i njene građane, kaže se na kraju saopćenja SDU BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: