Upozorenje RS-u
0

Negiranje genocida i odavanje počasti ratnim zločincima je neprihvatljivo!

SRNA
Nedavne aktivnosti i izjave političara na visokim funkcijama u Republici Srpskoj /RS/ kojima se zvanično glorifikuju pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i negira činjenica da se u julu 1995. godine u Srebrenici desio genocid danas su u zajedničkom saopćenju osudile međunarodne organizacije u BiH.

U zajedničkom saopćenju OHR-a, EUSR-a, Vijeća Evrope, Rezidentnog koordinatora UN, EUFOR-a, Visokog komesarijata UN za izbjeglice, Štaba NATO-a u Sarajevu i Misije OEBS-a navodi se da je "činjenica da su te aktivnosti preduzete i takve izjave date neposredno prije i nakon obilježavanja 11. jula i 15. godina od genocida u Srebrenici, što ih čini još nedostojnijim".

Ove organizacije podsjećaju vlasti u RS da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i čvrsto ustanovljene, te da je presudom Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine u predmetu BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije utvrđeno da se u Srebrenici desio genocid.

"Presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, počevši od presude u predmetu Radislava Krstića i presuda donesenih 10. juna protiv Ljubiše Beare i Vujadina Popovića, takođe se utvrđuje individualna krivična odgovornost za počinioce genocida u Srebrenici", navodi se u saopćenju.

Ove organizacije podsjećaju da iako prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima svako ima pravo na slobodu izražavanja, to pravo može biti podvrgnuto određenim ograničenjima, prvenstveno da bi se sačuvao autoritet i nepristrasnost sudskih organa ili da bi se zaštitio ugled i prava drugih.

U saopćenju se navodi da javni zvaničnik koji negira genocid, iako je u potpunosti svjestan ovih sudskih odluka, ne vrijeđa samo sjećanje na one koji su ubijeni nego i aktivno ugrožava vladavinu prava, a da javno nagrađivanje onih koji su osmislili, organizovali ili omogućili genocid, takođe, ugrožava autoritet sudskih organa.

"Smatramo da je otvoreno suočavanje sa zločinima iz prošlosti i njihovo rješavanje apsolutno neophodno za izgradnju atmosfere povjerenja, kao i za osiguranje potpune odgovornosti pojedinca putem krivično-pravnog sistema", ističe se u zajedničkom saopćenju međunarodnih organizacija.

U saopćenju se napominje da negiranje prošlosti i izmišljanje iskrivljenog historijskog prikaza stanja samo slabi kredibilitet onih koji negiraju sudski utvrđene historijske činjenice.

"U tom pogledu, za vlasti RS bilo bi daleko razboritije da slijede nedavne pozitivne primjere lidera Hrvatske i Srbije", navodi se u saopćenju.