BiH
13

U srcu Starog Grada postavljen "Centar za doček posjetitelja"

FENA
(Foto: FENA)
"Centar za doček posjetitelja“ koji je postavljen u srcu Staroga Grada, danas su svečano otvorili Aljoša Čampara, dogradonačelnik Sarajeva i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Projekt "Centra za doček posjetitelja" kreirali su Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo navigator u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo tokom ovogodišnje ljetnje turističke sezone, kada se očekuje povećan broj dolazaka turista na prostor destinacije Sarajevo.

"Grad Sarajevo je s velikim zadovoljstvom prihvatio da bude partner u realizaciji ovog značajnog projekta, s obzirom na to da je industrija turizma jedina grana privrede koja na području Sarajeva bilježi kontinuirani rast", kazao je dogradonačelnik Čampara.

Otvaranje "Centra za doček posjetitelja" je još jedan u nizu uspješnih projekata koje Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo navigator realiziraju radi unapređenja turističke infrastrukture Grada Sarajeva i razvoju sadržaja namijenjenog turistima, te izgradnje pozitivnog imidža destinacije Sarajevo.

"Iako je bilo puno skeptika, nedobronamjernih ljudi koji ovo nisu odobravali, ali park koji je bio zapušten, sada je uljepšan, te se nadam da ćemo ovim dobiti što veći broj turista", kazao je načelnik Hadžibajrić i dodao da, iako je ovo privremenog karaktera, jer će objekt raditi samo u toku turističke sezone, Općina će podržavati ovakve projekte.

"Centar za doček posjetitelja" je doprinos, kako je kazala Vesna Kenjić iz ZUP Baščaršija, razvoju sadržaja namijenjenih turistima na području općine Stari Grad, u Ćurčiluku te izgradnja pozitivnog imidža destinacije Sarajevo.

"USAID već duži niz godina podržava razvoj turizma u BiH upravo jer smo prepoznali potencijal koji turizam ima u blasti zapošljavanja i ekonomskog rasta", kazala je Snježana Derviškadić, uime USAID-a.

"Centar za doček posjetitelja" radit će od 8.00 do 23.00 sata svakoga dana, a turistima će ponuditi informaciju o kulturnim događajima, mape Grada Sarajeva, Kantona Sarajeva, te mapu Staroga Grada da bi se turisti bolje „snašli“.