biznis
3

Turistička ponuda Destinacije Sarajevo na jednom mjestu

U Hotelu Europe u Sarajevu, u prisustvu brojnih gostiju, promoviran je web portal turističke destinacije Sarajevo.

Portal, koji je dostupan na adresi www.destinationsarajevo.com, po prvi put objedinjuje ponudu Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo, čineći Sarajevo ne samo atraktivnom urbanom destinacijom nego i poželjnim utočištem za sve ljubitelje prirode i odmora u prirodi.

Portal pretenduje da za turiste bude prva stanica na putu njihova upoznavanja destinacije Sarajevo i adresa na kojoj će u budućnosti moći rezervisati smještaj, ture, ulaznice za događaje i posjete atrakcijama. Pored ključnih turističkih informacija, on će sadržavati i fascinantne priče, izvrsne fotografije, te kvalitetne preporuke.

"Destinacija Sarajevo kao cjelina ima ogroman potencijal, koji je privatni sektor već prepoznao, što pokazuju i brojna ulaganja u sadržaje namijenjene turistima na području Destinacije. U narednom periodu trebat će raditi više na promociji Destinacije, a pokretanje ovog web portala jedan je od prvih koraka na tom putu. Jer, trendovi govore kako turisti sve više koriste internet ne samo da bi dobili informacije o destinacijama na koje putuju, već da bi putem interneta po povoljnijim cijenama kupili sve ono što im jedna destinacija ima za ponuditi. Portal Destinacije Sarajevo pretenduje da u budućnosti postane upravo to - mjesto na kojem se promoviraju i prodaju svi sadržaji Destinacije Sarajevo", kazao je Nedim Lipa, član Upravnog odbora Fondacije Sarajevo Navigator i istakao kako će posao oko dodavanja korisnih alata i punjenja web portala što kvalitetnijim sadržajem biti nastavljen u narednom periodu.

Direktor Švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) Pelle Persson, izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja destinacijskog portala turističke destinacije Sarajevo i istako brojene kvalitete kojima Destinacija raspolaže, posebice gostoljubivost po kojoj je Sarajevo dospjelo na osmo mjesto liste Svjetskog ekonomskog foruma.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Midhat Kulo osvrnuo se na činjenicu da Sarajevo već duže vrijeme bilježi porast dolazaka turista, što svjedoči da se pretvara u sve atraktivniju turističku destinaciju.