Vojna vježba
79

U Srbiju stigao čuveni ruski protivraketni sistem S-400, očekuju se osude Zapada

D. Be.
Foto: Darimir Banda, MC Odbrana
U Srbiji se održava velika taktičko-pokazna vježba Vojske Srbije i ruskih zračnih snaga pod nazivom "Slavenski štit 2019". Tim povodom u Srbiju je dopremljen čuveni protivraketni sistem S-400 i Pancir.

Ruski portal Sputnjik, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, navodi kako je to prvi put da će najsavremeniji sistemi sudjelovati na vojnoj vježbi van granica Rusije.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za agenciju Beta da je sudjelovanje ruske vojske s najsavremenijim raketnim sistemima PZO S-400 i Pancir na vježbi u Srbiji dobro za pripadnike Vojske Srbije sa stručne strane, ali da će taj događaj izazvati krizne momente na vanjskopolitičkom planu jer će, kako je rekao, "sa Zapada stići neka vrlo neugodna pitanja".

"To može izazvati političke probleme i pitanja sa Zapada o tome šta to Srbija radi i protiv koga se uvježbava", kazao je Radić istaknuvši da su "dometi sistema S-400 daleko preko granice Srbije".

Vježba će se realizovati u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade" uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Iz Ministarstva odbrane Srbije je saopćeno kako je cilj vježbe obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protiv-vazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vježbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišteni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.