Vrhovni sud FBiH
0

U slučaju "Hakalović" izricanje presude 21. oktobra

Sarajevo-x.com
Nakon iznošenja završnih riječi Optužbe i Odbrana na suđenju za zločine počinjene nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic), Vrhovni sud Federacije BiH izreći će presudu Seadu Hakaloviću u petak, 21. oktobra ove godine.

U završnom izlaganju, Tužilaštvo Federacije BiH (FBiH) predložilo je da se optuženi Hakalović proglasi krivim, dok je Odbrana zatražila da Sudsko vijeće optuženog oslobodi krivične odgovornosti.

Ignjacije Dodik, predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH, kazao je će presuda biti objavljena u petak, 21. oktobra ove godine.

Prema optužnici, Hakalović se tereti da je u ranim jutarnjim satima 23. marta 1993. godine ušao u kuću Jele Rajić, gdje je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio Zvonimira Đopu. Nakon što je Rajićeva pokušala pobjeći s dvojicom sinova, kako stoji u optužnici, optuženi joj je nanio teške tjelesne ozlijede, tako što joj je ispalio rafal u obje potkoljenice.

Nakon što je Rajićeva odvedena u bolnicu u Konjic, kako je navedeno u optužnici, Hakalović je nezakonito zatvorio njene maloljetne sinove u podrum jedne kuće.

Dragan Stupar, tužilac Tužilaštva Federacije BiH (FBiH), rekao je kako ostaje kod završne riječi iznesene tokom prvobitnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Mostaru, s obzirom da nisu saslušavani novi svjedoci.

“Nesporno je da je kuća Jele Rajić bila civilni, a ne vojni objekat. Nije bitno da li je u kući nađena municija”, dodao je Stupar.

Kadrija Kolić, branilac optuženog, kazao je da Optužba nije dokazala da su oštećeni bili civili, dodavši da su u kući Jele Rajić bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te da je pronađeno više automatskih puški.

“Kuća je korištena za logističku podršku i smještaj zaraćenih snaga. Kuća je bila legitimna meta. Tužilaštvo nije dokazalo da je Hakalović ušao u kuću i ispalio rafal”, dodao je Kolić u završnoj riječi.

Hakalović je 24. septembra prošle godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru oslobođen optužbe da je 23. marta 1993. u mjestu Gostovići lišio života jednu osobu, dok je drugu ranio.

Na presudu Kantonalnog suda u Mostaru, žalbu je podnijelo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon čega je u martu ove godine Vrhovni sud FBiH ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

Obnovljeno suđenje pred Vijećem Vrhovnog suda, kojim predsjedava sudija Ignjacije Dodik – a članovi Vijeća su Ljiljana Filipović i Zorica Gogala – počelo je 4. oktobra ove godine.