BiH
41

U Skupštini RS oštra rasprava o netransparentnim ulaganjima u "Andrićgrad"

FENA
Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma u 2011. i 2012. godini izazvao je oštre stavove poslanika danas na sjednici Narodne skupštine RS-a, jer taj dokument ne sadrži podatke o projektu izgradnje "Andrićgrada" u Višegradu, za čiju izgradnju je utrošen cjelokupni kapitalni grant od četiri miliona KM za razvoj turizma.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović podsjetio je da je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dala Ministarstvu trgovine i turizma RS-a mišljenje s rezervom za 2012., jer nema podataka o ulaganjima u "Andrićgrad", iako je novac iz budžeta dat za taj projekt.

Upozorio je i da o utrošenim budžetskim sredstvima za izgradnju "Andrićgrada" u Višegradu ni u ovom izvještaju koji se danas razmatra nije navedena nijedna riječ.

"Još se ne znaju vlasnička prava, a sav novac dosad je dala RS, Vlada, javna preduzeća, Elektroprivreda, a ništa drugi vlasnik, Emir Kusturica", kazao je poslanik SDPBiH i upitao da li je taj projekt "težak" oko 30 miliona KM "vojna ili sigurnosna tajna" da nema podataka na šta se troši novac.

Vrlo brzo će se, kaže, i u Skupštini RS-a razmatrati revizorski izvještaj Ministarstva trgovine i turizma RS-a o tome da su četiri miliona KM iz budžeta RS-a trošena netransparentno.

Ocijenio je i da građani RS-a imaju pravo da znaju kako se troše njihove pare i to niko nema pravo da im to uskrati.

Replicirajući Popoviću, poslanik SNSD-a Goran Lončarević je ustvrdio da sve što je rekao poslanik SDP-a je "spekulacija" te ga upitao da li je bio u "Andrićgradu" i vidio da je izgrađeno 15.000 metara kvadratnih u sklopu tog naselja.

On kaže da postoje svi podaci, kako na lokalnom nivou, tako i kod Vladine komisije koja prati realizaciju gradnje grada od kamena.

Međutim, odgovarajući Lončareviću, Popović je uzvratio da u ovom projektu od početka neke stvari nisu definirane na pravi način, ilustrujući to da je i procent vlasništva sporan, jer Kusturica, koji ima 51 posto udjela, nije uložio nijednu jedinu marku.

"Ovim projektom je privatiziran javni interes", rekao je on.

U nastavku polemike, Lončarević je dodao da je do marta za 13 miliona urađeno ono u šta je bilo planirano da se utroši 17 miliona KM.

"Niko ne bježi od toga da se sve istraži i ispita, pa ni Emir Kustrurica. Mislim da treba sačekati da se sve razjasni", rekao je Lonačević i kao argument naveo to da je "Kusturica, Kusturica" i da su "kroz istoriju sva velika djela osporavana".

Na kraju je i resorna ministrica Maida Ibrišagić-Hrstić reagirala, ustvrdivši da nema ništa "misterizno" u ulaganjima u "Andrićgrad", ali je samo podsjetila na ugovor o osnivanju privrednog društva "Anderićgrada" i po tom dokumentu navedene vlasničke uloge.

Međutim, Popović je naglasio da način utroška novaca građana ne smije da bude skriven ni nečijim imenom, niti istorijskim riječima ili bilo čim drugim.

"Emir Kusturica ne može da radi stvari koje će dovoditi u sumnju da su novci građana RS-a trošeni nezakonito", zaključio je poslanik SDPBiH.

Poslanik SDS-a Kostadin Vasić je također upitao i kome pripada dobit ostvarena u "Andrićgradu", jer to nije definirano ugovorom o osnivanju.

Rasprava o ovom projektu se proširila i na djelo i lik Kusturice, pa i vladike Grigorija i druga pitanja, odstupajući od osnovne teme.