BiH
16

Vlada RS dala 4 miliona KM za Andrićgrad, a nema podataka o ulaganjima

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Iako je iz budžeta Republike Srpske (RS), novcem poreznih obveznika tog bh. entiteta, sa četiri miliona KM finansirana izgradnja "Andrićgrada'' u Višegradu, kroz rashode se ne osiguravaju informacije u finansijskim izvještajima o učešću Vlade RS-a u tom projektu.

Naime, nema pregleda imovine, obaveza i izvora sredstava, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dajući Ministarstvu trgovine i turizma RS-a mišljenje s rezervom kada je u pitanju njihov rad u prošloj godini.

Taj resor Vlade RS-a cjelokupni kapitalni grant za razvoj turizma u RS-u, u iznosu od četiri miliona KM, dodijelio je za izgradnju naselja "Andrićgrad'' u Višegradu.

"Međutim, evidentiranjem sredstava kojima se finansira izgradnja naselja 'Andrićgrad' kroz rashode granta ne obezbjeđuju se informacije u finansijskim izvještajima (pregled imovine, obaveza i izvora) o učešću Vlade RS (putem Ministarstva trgovine i turizma) u realizaciju projekta 'Andrićgrad'", upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Revizija je preporučila ministru trgovine i turizma da osigura adekvatan računovodstveni tretman ulaganja od Ministarstva u finansiranje I i II faze izgradnje naselja "Andrićgrad'' da bi se po završetku projekta mogle prezentovati potpune informacije u finansijskim izvještajima o ukupno izvršenim ulaganjima u projekt od Vlade RS-a.

Realizaciju izgradnje naselja u "Andrićgradu“ prati posebna komisija, koja je konstatovala da planirani radovi nisu u skladu s izvršenim radovima te da dinamika planiranih u odnosu na izvršene radove nije mogla biti potvrđena od Republičke direkcije za obnovu i razvoj.

Na osnovu odluke Vlada RS-a, za sve poslove koji se rade u "Andrićgradu“ ne mora se primjenjivati Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, a Ministarstvu trgovine i turizma dostavljena je dosad samo dokumentacija o pravdanju utroška prvog dijela doznačenih sredstava za realizaciju druge faze projekta od 2.000.000 KM.

Primjedbe u vezi s izgradnjom "Andrićgrada“ nisu jedine koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u dala Ministarstvu trgovine i turizma RS-a.

Utvrđeno je i da je nabavka materijala za pripremanje hrane i materijala za održavanje higijene za potrebe Ugostiteljskog servisa, koji djeluje u sklopu tog resora, vršena bez provedenog postupka nabavke i bez zaključenog ugovora, i to od više dobavljača u ukupnom iznosu od 255.245 KM.

Također, u toku 2012. nabavka goriva vršena je od dobavljača "Nestro Petrol“ a.d. Banja Luka u ukupnoj vrijednosti od 65.685 KM, s kojim istovremeno nisu imali zaključen ugovor.

Ministarstvo je lani isplaćivalo i naknadu za odvojeni život u iznosu od 4.000 KM, iako za to nije bilo zakonskog osnova, kao ni za isplatu jednokratne novčane naknade za posebne rezultate u radu u iznosu od 5.100 KM.