BiH
194

Nasljednici Pašana Hadžića: Imamo dokaze da su RS i Kusturica oteli našu zemlju

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri mjeseca nakon što su potomci višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića na čijoj zemlji Republika Srpska (RS) i kontroverzni reditelj Emir Kusturica grade Andrićgrad u Višegradu odlučno poručili kako "neće dopustiti da im djedovina bude oduzeta", njihovi pravni zastupnici došli su do, kako tvrde, neoborivih dokaza o otimačini bošnjačke zemlje.

Podsjećaju da je "Kusturicin Andrićgrad u sprezi sa vlastima RS napravljen na otetoj bošnjačkoj zemlji, koja pripada nasljednicima velikog višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića".

Hadžićevi nasljednici ističu da posjeduju dokumentaciju i dokaze kako je Republička uprava za geodetske poslove RS "nezakonito prevela parcele gdje se danas nalazi Andrićgrad na Općinu Višegrad, a ova dodijelila Emiru Kusturici i RS-u za izgradnju spornog Kusturicinog zdanja".

"U međuvremenu smo prikupljali validne dokumente. Potvrdili smo da je Andrićgrad izgrađen na jednoj katastarskoj čestici koja je formirana od nekih 35 starih katastarskih čestica, i to na način što su to uradili bez bilo kakvih obavještenja izvornih vlasnika. Naime, vodili su postupak, donijeli rješenje, spojili sve čestice u jednu parcelu i na osnovu rješenja tu parcelu sa izvornih zemljišno-knjižnih vlasnika prebacili na Općinu Višegrad. A ono, što je interesantno, pozvali su se na rješenje o eksproprijaciji iz 1962. godine. To rješenje nikada nije provedeno u zemljišnim knjigama. Osim toga, eksproprijacija je tada vršena u sasvim druge svrhe. Konkretno, u svrhe izgradnje hidrocentrale", priča za agenciju Anadolija ugledni sarajevski advokat Esad Hrvačić, pravni zastupnik nasljednika Pašana Hadžića.

Nezakonite radnje

Nadalje, pojašnjava kako spomenuto zemljište 60-tih godina prošlog stoljeća nije privedeno krajnjoj namjeni.

"No, to vlastima u RS nije smetalo da iskoriste navedeno rješenje i spomenutu zemlju prebace na Općinu Višegrad koja je na osnovu svojih pravnih rješenja potom prebacila zemlju za izgradnju Andrićgrada firmi koja je nosilac tih poslova. Mi ćemo ovih dana dobiti ta rješenja. Sagledat ćemo mogućnost pokretanja postupaka za poništenje navedeih rješenja iz jednog jedinog razloga. Jer, izvorni vlasnici, dakle, moji klijenti nisu tretirani kao stranke u postupku", istakao je Hrvačić.

Slučaj "Andrićgrad" i borba nasljednika Pašana Hadžića za njihovu imovinu otkrila je cijeli projekt vlasti RS, kako tvrde pravni zastupnici navedene porodice, o otimačini bošnjačke zemlje u istočnoj Bosni i RS uopće.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ukazuju kako su došli do dokaza o postojanju zamke u postupku implementacije Zakona o premjeru i katastru nekretnina RS, gdje je omogućeno brisanje starih vlasnika i upis novih. Navedene dokaze prezentirat će i na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Utvrdili smo jednu izuzetno opasnu stvar po pitanju imovine Bošnjaka u RS. Na parcelama u RS, naime, postoji određeno nesuglasje između zemljišno-knjižnih upisa i postojećih upisa u zemljišnim knjigama. Šta je Općina Višegrad uradila? Iskoristila je zakon koji je proglašen protivustavnim. Formirala je novi katastar i u tom novom popisnom katastru obično su upisana treća lica, i to navodni sadašnji posjednici, a ne zemljišno-knjižni, stvarni vlasnici. Oni nisu ni tretirani. Po mojoj evidenciji, preko 90 posto parcela izvornih vlasnika nije upisano na njih već na treća lica", otkriva Hrvačić.

Nadalje, dodaje kako je posebno zanimljiva sudbina šuma.

"Većina šumskih zemljišta je upisana na 'Srpske Šume', što je nedopustiva stvar. Radi se o jednoj nezakonitosti. Stvorili su za to jednu podlogu u postupku Zakona o pregledu i katastru gdje će oni u privremenom popisnom katastru posjednike upisati, a izvorne vlasnike, pretpostavljamo uputiti na parnične postupke koje će izgubit! To je recept iz RS za sva područja tog bh. entitet, što treba da bude uzbuna svim Bošnjacima koji imaju zemlju na prostoru tog entiteta", objasnio je.

Uloga Emira Kusturice

Na pitanje da li će njegovi klijenti podnijeti prijave protiv Emira Kusturice i vlasti Republike Srpske, Hrvačić je potvrdio da će tužbi biti.

"Kusturica je registrirao firmu koja je nosilac poslova, ali odgovorni su RS i njeni organi. Geodetska uprava RS je odradila sve te poslove. Ako ima krivca, krivci su RS i organi RS koji su proveli te radnje. To će biti postupci koji će biti pokrenuti. Sve zavsi od zainteresiranosti klijenata koje ja zastupam. Neminovno je da oni moraju pokrenuti sudske postupke. Jer ako ne pokrenu, zemlja će biti upisana na treća lica. Dakle, postupci idu protiv RS i trećih lica koja se mogu upisati kao posjednici", dodao je advokat Hrvačić.

Upozorio je, također, kako u RS ne postoji pravna sigurnost i da će tamošnje vlasti iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi osujetili zahtjeve onih koji su ostali bez imovine.

"To je jedna uvezana aparatura, jedan sistem koji ide samo u tom pravcu da se osujete svi postupci koji bi mogli dovesti do drugačijih rješenja. Ja mislim da će na kraju, u slučaju pokretanja bilo kakvog postupka, slučaj završiti na Ustavnom ili Evropskom sudu u Strazburgu", zaključio je Hrvačić, podvlačeći da je riječ o notornoj otimačini.