{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nasljednici zemljišta tuže Višegrad zbog Kusturicinog Andrićgrada

A
19.6.2013. u 11:51
2
28
Nasljednici zemljišta tuže Višegrad zbog Kusturicinog Andrićgrada
2
Nasljednici zemljišta tuže Višegrad zbog Kusturicinog Andrićgrada
Advokat Esad Hrvačić (Foto: Anadolija)
Sarajevski advokat Esad Hrvačić, pravni zastupnik potomaka višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića, na čijoj zemlji Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica grade kontraverzni Andrićgrad u Višegradu, potvrdio je za agenciju Anadolija kako priprema tužbu protiv Opštine Višegrad zbog otimačine imovine.
Potomci Pašana Hadžića poručili su u februaru 2013. godine kako neće dopustiti da im ''djedovina bude oduzeta'', te da su njihovi pravni zastupnici došli do, kako tvrde, neoborivih dokaza o otimačini bošnjačke zemlje.

''U fazi smo pripreme i upućivanja tužbe protiv Opštine Višegrad. Naime, utvrdili smo da je sve nekretnine na području Anadrićgrada Opština Višegrad prenijela na sebe, a na koncu je istu putem koncesije dala Andrićgradu. Na taj način su zadržali vlasništvo nad nekretninama koje su na protuzakonit način uzeli'', izjavio je Hrvačić.

Odgovornim smatra i vlasti RS koje su omogućile ''da se dogodi ovako nešto strašno''.

Rekao je kako s obzirom na postojeće prilike u spomenutom bh. entitetu ''očekuje sve odbijajuće odluke pred organima RS''.

''Očekujem da konačan epilog daju Ustavni sud BiH ili, eventualno, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ja mogu da očekujem odbijajuće odluke po pitanju organa RS, jer je to uvezan sinhroniziran sistem u koji su uključeni pravosuđe i upravni organi po svim pitanjima, pa i pitanju Andrićgrada'', tvrdi on.

Nadalje, kaže da je zabrinjavajuće stanje u pravosuđu i organima uprave u RS-u. Prema njegovom sudu, ''ciljano i dobro'' organizirano se radi na otimanju imovine Bošnjaka. Vjeruje da je sve ''diktirano s vrha''.

''Imovina Bošnjaka je već oteta. Naime, u RS-u su vodili razne postupke, između ostalog, i izlaganja nekretnina bez prisustva izvornih vlasnika. Koristili su i rješenja koja su donesena 1962. godine. Opština je bez pozivanja izvornih vlasnika, a na zahtjev trećih lica poput nekih škola, vodila postupke izlaganja i formiranja novih zemljišno-knjižnih izvadaka. Potom, radili su upis te imovne na 'opšte dobro' u korist Opštine Višegrad, a da bi se kasnije na osnovu koncesije sve to bilo dato Andrićgradu ili drugima. Šta su radili? Promijenili su broj parcela. U slučaju Andrićgrada oko 50 parcela su spojili u jednu tako da sad nemate ni onih starih parcela gdje su, recimo, moji klijenti, Bošnjaci, bili upisani suvlasnici. Te parcele su brisane s lica mjesta, izmijenjeni su brojevi, a sve je, po novom premjeru, dato na korištenje Andrićgradu'', objasnio je Hrvačić.

Ističe da su urađene strašne stvari da je najvjerovatnije na sličan način oteto između 70 i 80 posto imovine Bošnjaka u RS.

''Formalno u RS-u su odradili posao primjenjujući 'brilijantne' metode kako se pod paskom legaliteta uzima zemlja Bošnjaka'', poručio je Hrvačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: