Neće novac, hoće djedovinu
3

Nasljednici iz Višegrada: Zemlja na kojoj je Andrićgrad je naša!

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sedamnaest unuka, nasljednika višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, na čijoj zemlji je sagrađen Andrićgrad, neće odustati od svoje djedovine i iscrpit će sve pravne mogućnosti da vrate otetu zemlju.

Fuad Hadžić, Elzana Hasanbegović i Muhamed Pršeš, Pašanovi unuci, zajedno sa advokatom Esadom Hrvačićem, koji će ih zastupati u tužbi protiv Općine Višegrad, Vlade RS i Emira Kusturice, zbog otete zemlje, danas su u Sarajevu novinarima pokazali i dokumentaciju kojom dokazuju da zemljište pripada njima.

Advokat Hrvačić je kazao da postoje neosporivi dokazi da je zemljište u vlasništvu porodice Hadžić.

"Imamo tu zemljište koje je bilo izuzeto iz nacionalizacije, to je oko 7.500 duluma zemlje, gdje su nasljednici bili upisani kao vlasnici u zemljišnjim knjigama, a provedena je i ostavinska rasprava. Ono što sam mogao vidjeti kroz dokumentaciju je da je uspostavljena nova metoda zemljišno-knjižnog izvatka, gdje su stari zamijenili novim, u kojem je kao vlasnik upisana Općina Višegrad, da bi ona najvjerovatnije vlasništvo prebacila na pravnu osobu koja je graditelj", kazao je advokat nasljednika.

Hrvačić je dodao da njegove klijente niko nije kontaktirao prije gradnje niti im nudio bila šta drugo, već su ih jednostavno izbrisali iz gruntovnih izvadaka i dodijelili zemlju.

"Tu je i više od 20 duluma nacionalizovane zemlje na kojoj je napravljen Andrićgrad. Znamo da je RS 2006. donijela Zakon o građevinskom zemljištu, gdje je izvršila denacionalizaciju. Sva zemlja na kojoj je sagrađen Andrićgrad je zapravo bila predmet tog Zakona. Zemljište je nekada bilo izuzeto radi izgradnje centrale i sličnih stvari, ali nikada tu nije planiran grad. Da se pokrenuo postupak prema Zakonu danas bi oni bili vlasnici toga. Ima ovdje puno nepoznanica, očekujemo da će organi Višegrada praviti opstrukcije u pogledu dobijanja dokumentacije, ali moj advokatski tim će nastojati u što kraćem roku prikupiti papire i pokrenuti sudske postupke", kazao je Hrvačić.

Osim ovog zemljišta, porodica Hadžić ima i mnoge druge nekretnine u Višegradu, ali se sa njom također nezakonito postupalo. Unuk bogatog zemljoposjednika Muhamed Pršeš je kazao da je Andrićgrad osnova za pokretanje ostalih postupaka za vraćanje oko 5.000 duluma zemlje koja je bila u vlasništvu njegovog djeda.

Unuci Pašana Hadžića su kazali kako postoji zemljište koje im pripada, a na kojem je sagrađeno pravoslavno groblje i crkva, put...

Nasljednici su nekoliko puta istaknuli da ih ne zanima novac kao obeštećenje za imovinu, već da žele da im se vrati u vlasništvo ono što je pripadalo njihovom pretku.

Pršeš je nekoliko puta istaknuo kako je porodica ogorčena ponašanjem vlasti u RS-u, ali i generalno vlasti u BiH i njihovim odnosom prema Bošnjacima koji su se našli u sličnoj situaciji.

"Apelujem na sve Bošnjake da pokrenu postupak za vraćanje svoje imovine, jer je veoma bitno da je imaju", kazao je Pršeš.

Porodica Pašana Hadžića kaže da se obratila i OHR-u te da će u ovom slučaju angažirati i advokate iz Švicarske. Ukoliko bude potrebno slučaj će završiti i na Evropskom sudu za ljudska prava.

"Emir Kusturica je umjetnik, ali nema pravo uzeti nečiju imovinu. Također, parcela gdje se nalazi manastir Dečani je naša i ne možemo, niti ćemo dozvoliti da stanje ostane takvo kakvo je sada. To je naša djedovina i imamo pravo na tu zemlju", kazao je Pršeš.

O tome čime dokazuje da je zemljište na kojem je Andrićgrad njihovo, Pršeš je kazao: "Imamo grunt od ranije, a sada postoji novi grunt iz 2011., na kojem stoji također da smo vlasnici zemlje gdje je sada groblje. Koliko sam obaviješten oni žele napraviti novi grunt, a sve ono što je bilo ranije žele poništiti. To može samo Dodik. Praktično, bez vođenja bilo kakvih imovinsko-pravnih postupaka kao vlasnik je sada upisana Općina Višegrad", kazao je Pršeš.

Nasljednici zemljišta iz Višegrada su novinarima pokazali nekoliko dokumenata koji potvrđuju ono o čemu govore, a kada je u pitanju sam Višegrad, istaknuli su da je on oduvijek bio multietnički grad i da takav treba ostati te da je nedopustivo da aktuelna vlast u RS-u i Višegradu otimanjem imovine Bošnjaka dovršava genocid i protjerivanja.

Vezani članci