Nastavljena sjednica
0

U Skupštini KS rasprava o Nacrtu zakona o šumama

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Raspravom o Nacrtu zakona o šumama u Sarajevu je danas počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je prekinuta u srijedu prošle sedmice.

Ministar privrede KS Rusmir Sendić istaknuo je danas važnost donošenja ovog zakonskog rješenja jer od decembra 2011. godine ova oblast nije regulirana, a činjenica je da je 50 posto teritorije Federacije pod šumama.

Mnogo je prijava za nezakonitu sječu šuma, kaže ministar, ali je nemoguće podnijeti neke sankcije jer ova oblast nije regulirana.

Nakon što po Presudi Ustavnog suda FBiH iz 2009. godine nije usaglašen Zakon o šumama u Federaciji BiH, niti je doneseno novo zakonsko rješenje Vlada Federacije BiH je krajem 2009. godine donijela Uredbu o šumama, a period primjene ove uredbe istekao je u decembru 2011. godine.

U cilju zaštite i očuvanja šumskih resursa i u periodu pravnog vakuma koji tretira ovu oblast, Vlada KS utvrdila je Nacrt ovog zakona kako bi se definirali poslovi korištenja i upravljanja šumama i šumskim zamljištem koji u Kantonu Sarajevo čine 65,43 posto njegove površine.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i prijedlozi odluka o izmjenama Odluke o preuzimanju prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture.