Na sjednici 27. marta
128

U Skupštini KS će razmatrati predmet koji će biti alternativa vjeronauci

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za 27. mart, jeste Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, po hitnom postupku, kojeg je potrebno uskladiti s presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, ovom presudom utvrđeno je da član 3. važećeg Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u dijelu koji glasi "škola će omogućiti polaganje drugog srodnog nastavnog predmeta o etici i/ili religiji", nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

"Presudom od 6. novembra 2012. utvrđeno je da je Skupština KS-a obavezna u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude usaglasiti osporeni dio odredbe presude", stoji u obrazloženju za donošenje izmjena zakona.

Predloženo je i da Skupština KS-a, umjesto osporene odredbe treba utvrditi: alternativni, odnosno alternativne predmete, te nadležnom ministarstvu dati ovlaštenja, koja mu omogućavaju da se kroz utvrđivanje sadržaja, planova i programa alternativnog predmeta omogući realizacija prava roditelja i djece, zagarantiranih navedenim dokumentima.

Iz resornog Ministarstva kažu da je izmjenu potrebno donijeti po hitnom postupku zbog utvrđenog roka za izmjenu od šest mjeseci za provođenje presude.

Podsjećanja radi, ovaj problem pojavio se nakon ukidanja predmeta vjeronauka, kao obaveznog, kada je predloženo da umjesto tog predmeta škola omogući polaganje drugog srodnog nastavnog predmeta o etici i/ili religiji.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Damir Marjanović kazao je Agenciji FENA da su izmjene vezane upravo za alternativni predmet za vjeronauku.

"Napominjemo da je Ministartsvo dužno sprovesti u djelo ovu presudu, te da će u skladu s tim Skupštini KS-a ponuditi jednostavan i efikasan koncept koji će biti u skladu sa odlukom suda, ali i koji će u potpunosti osigurati ravnopravan položaj svih učenika bez obzira na to da li tokom školovanja žele ili ne žele pohađati nastavni predmet vjeronauka", pojasnio je Marjanović.

Usvajanjem ovih izmjena na narednoj sjednici ostavilo bi se dovoljno vremena Ministarstvu da do početka nove školske godine omogući roditeljima i učenicima ostvarivanje prava zagarantiranih Ustavom.