{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Osnovci koji ne pohađaju vjeronauku će imati alternativni predmet

F
4.4.2013. u 13:31
0
7
Sarajevo: Osnovci koji ne pohađaju vjeronauku će imati alternativni predmet
0
Sarajevo: Osnovci koji ne pohađaju vjeronauku će imati alternativni predmet
Na današnjem zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su usvojili izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju.
Ovim izmjenama je regulirano pitanje vjeronauke i alternativnog predmeta čime je ispoštovana presuda Ustavnog suda Federacije BiH te omogućeno da agnostici, ateisti, ali i svi drugi imaju alternativni predmet.

Samostalni zastupnik Enes Zeković kazao je da bi alternativni predmet vjeronauci trebao biti predmet kultura religija, a zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Dževad Hodžić istaknuo je da srodan predmet vjeronauci nije najbolji izraz.

Inače presudom Ustavnog suda utvrđeno je da član 3. važećeg Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u dijelu koji glasi "škola će omogućiti polaganje drugog srodnog nastavnog predmeta o etici i/ili religiji", nije u saglasnosti s Ustavom FBiH.

"Presudom od 6. novembra 2012. utvrđeno je da je Skupština KS-a obavezna u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude usaglasiti osporeni dio odredbe presude", stoji u obrazloženju za donošenje izmjena zakona.

Izmjenama je utvrđeno da će škole osigurati alternativni, odnosno alternativne predmete, a Ministarstvu su data ovlaštenja, koja mu omogućavaju da se kroz utvrđivanje sadržaja, planova i programa alternativnog predmeta omogući realizacija prava roditelja i djece.

Poslije rasprave o ovom zakonu uslijedila je duga rasprava o izmjenama zakona o visokom obrazovanju koja je prekinuta pauzom od sat vremena, nakon čega bi trebalo uslijediti izjašnjavanje o ovom zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: