Čas historije u Kantonu Sarajevo
0

U školama traje sedmica sjećanja na holokaust

Sarajevo-x.com
Dodatne informacije o holokaustu u školama
Dodatne informacije o holokaustu u školama
Ministarstvo obrazovanja i nauke KS, u saradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA donijelo je Odluku da se od 31. januara do 4. februara, u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, obilježi 27. januar - Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U svim završnim razredima osnovnih škola i u srednjim školama na časovima historije ili drugog prigodnog predmeta, organizovano je predavanje o holokaustu, te sjećanje na 27. januar dan kada su jedinice Crvene armije oslobodile najveći koncetracioni logor u Auschwitzu - Birkenau u Poljskoj.

Ministar obrazovanja i nauke KS dr. Emir Suljagić, prisustvovao je časovima historije održanim u OŠ "Safvet-Beg Bašagić“ i Prvoj gimnaziji i tom prilikom izjavio da je namjera da se učenice i učenici dodatno informiraju o historijskim, društvenim i ekonomskim okolnostima koje su dovele do pojave fašizma i nacizma.

"Na ovaj način dajemo svoj doprinos u jačanju svijesti kod mladih ljudi o potrebi zajedničkog života i borbe protiv svih vrsta diskriminacije koje su zasnovane na različitoj boji kože, spola, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti", kazao je Suljagić, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.