Rješavanje problema
0

U sjedištu ŽRS-a razgovori o novom kolektivnom ugovoru

FENA
Predstavnici svih sindikata i uprave Željeznica Republike Srpske razmatraju danas novi kolektivni ugovor kojim bi trebalo da bude riješeno pitanje tzv. kilometar sata zbog koga su mašinovođe tog preduzeća 10. oktobra obustavile rad.

Već sada se zna da će se do dogovora teško doći, mada su svi saglasni da je trenutna visina te vrste stimulacije na plaću od jedne marke neadekvatna i da je treba promijeniti.

U Doboju će sutra rad nastaviti prvostepena disciplinska komisija koja bi trebalo da utvrdi da li su suspendovane mašinovođe, koje 30 dana odbijaju da rade jer uprava odbija da im isplati kilometer u visini od 2,4 KM, povrijedile radne obaveze.

Mjere koje će izricati su novčana kazna, raspored na druge poslove ili prekid radnog odnosa, a jučer su tu kaznu izrekli mašinovođi iz Banje Luke Milanu Pejčinoviću.

Iz uprave Željeznica danas su saopćili da sa 30 mašinovođa i njihovih pomoćnika nastavljaju da organiziraju prevoz.

“Dobrom organizacijom rada i velikim zalaganjima, i u ovim izuzetno otežanim okolnostima, uspijevamo održati teretni saobraćaj na nivou od oko 60 posto u odnosu na plan za ovu godinu. Željezna ruda jučer je prevezena iz stanice Omarska do stanica Potkozarje, Banja Luka i Kostajnica.", poručuju iz Željeznica RS-a.

Saobraćala su tri voza na ovim relacijama tovarena željeznom rudom. Na graničnom prelazu Bosanski Šamac - Slavonski Šamac predat je jedan, a primljena su dva voza, tvrdi uprava.

Teretni saobraćaj, kako navode, nesmetano funkcionira u pravcu stanica Zvornik Novi i Brčko, kao i preko istoimenih graničnih prelaza. Privredni subjekti u okruženju ovih stanica normalno funkcioniraju.

Putnički saobraćaj na prugama RS potpuno je obustavljen.