Vlada RS-a odgodila raspravu
0

Mašinovođama nije odobreno da protestvuju u Banjoj Luci

FENA
Vlada RS-a odgodila je za narednu sjednicu, 24. novembra, izjašnjavanje o informaciji radne grupa za uspostavljanje potpunog željezničkog saobraćaja u RS-u, dok mašinovođe Željeznica RS-a, koje su još 10. oktobra odbustavile rad, izražavaju ogorčenje takvim potezom i činjenicom da im policija još nije odobrila zahtjev za mirni protest u Banjoj Luci.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada, koji je podržao mašinovođe Željeznica RS-a u njihovim zahtjevima, nada se da neće ni biti razloga za proteste i da će Vlada donijeti određene odluke, kojima bi počeo dijalog svih strana.

Tokom razgovora s mašinovođama u Doboju Belenzada je izrazio nevjericu zbog, kako je rečeno, manipulacija i nespremnosti da se priđe rješenju. “Ovdje se, nažalost, nešto krije. Ne znam šta je pozadina. I dalje mislim da je se razgovaralo s mašinovođama ne bi ni bilo ove obustave željezničkog saobraćaja”, rekao je Belenzada.

Mašinovođe su također izrazile ogorčenje jer su, kako tvrde, meta manipulacija, dezinformacija i obmanjivanja svih vrsta, ali i prijetnji koje im se upućuju ako ne prekinu s obustavom rada.

Najnovije informacije o njihovim plaćama, koje po nekim navodima prelaze i 2.000 maraka, nazvali su “nebuloznim”, te su pokazali platne liste s oko 700 maraka. Tvrde da dobijaju i anonimne prijetnje i da pojedine porodice trpe pritiske. S druge strane, uprava poziva mašinovođe ŽRS-a da se vrate na posao, ali istovremeno navodi i da se tereti prevoze.

“Željeznice Republike Srpske tokom jučeranjeg dana su iz stanice Omarska u pravcu Doboja prevezle četiri voza tovarena željeznom rudom. Iz Omarske za Prijedor prevezen je jedan voz tovaren željeznom rudom za Poljsku. Jedan voz za Poljsku i jedan za Češku predata su na graničnom prelazu Dobrljin. Teretni voz koji prevozi ugalj za Kragujevac u Srbiju danas će biti prevezen do stanice Zvornik Novi. Do stanice Šamac prevezen je voz tovaren starim željezom za Italiju”, stoji u saopćenju menadžmenta ŽRS-a.

Iz stanice Zvornik Novi u Doboj je, dodaje se, prevezen voz sa zeolitom, dok je iz Doboja do Zvornika otpremljen voz boksita. Planom prevoza Željeznica RS za današnji dan predviđen je prevoz isključivo željezne rude iz Omarske, "a sve u cilju ispunjavanja ugovorenih obaveza prema komintentu".