BiH
0

U Sarajevu završen prvi svjetski forum urbanizma

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zvanično je u subotu navečer zatvorio Prvi svjetski forum urbanizma i okarakterizirao ga kao vrlo uspješan skup po broju sudionika i temama koje su obrađene.

Glasnogovornik Organizacionog komiteta Almir Šahović kazao je FENI da su svi organizirani događaji potvrda uspjeha Foruma, ali da je ipak najznačajnije to što se organizacijom tog skupa Sarajevo svrstalo na svjetsku kartu kao idealno mjesto za tradicionalnu organizaciju skupa takve vrste.

"Prvi Forum je završen što nam daje solidnu osnovu da će to biti sad tradicionalna manifestacija, da je Sarajevo postalo grad domaćin Svjetskog foruma urbanizma koji bi trebalo da se održava svake dvije godine i okuplja svjetske urbaniste i arhitekte oko teme koja u to vrijeme bude najaktuelnija. Uz njih dolaze i predstavnici velikih kompanija", kaže Šahović.

Dodaje da se tako polako realizira zamisao Organizacionog komiteta da Sarajevo postane centar za svjetski urbanizam i arhitekturu.

Šahović je najavio da će uskoro Organizacioni komitet zajedno sa vlastima Grada Sarajeva definirati temu narednog svjetskog foruma urbanizma.

Svjetski forum urbanizma u Sarajevu proteklih dana okupio je najznačajnija svjetska imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, a glavna tema bio je projekt ambicije velikog Pariza što je trenutno i najznačajnija tema u urbanističkim krugovima u svijetu.

Vezani članci