{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Behmen uručio zahvalnice za organizaciju Svjetskog foruma urbanizma

F
12.9.2012. u 14:41
0
2
Behmen uručio zahvalnice za organizaciju Svjetskog foruma urbanizma
0
Behmen uručio zahvalnice za organizaciju Svjetskog foruma urbanizma
Francuskom arhitektu i urbanistu Jean-Francoisa Daoulasu i glasnogovorniku Organizacionog komiteta Almiru Šahoviću gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je danas zahvalnice Grada Sarajeva za doprinos utemeljenju i organizaciji prvog Svjetskog foruma urbanizma Sarajevo "Veliki Pariz".
Svjetski forum urbanizma održan je u Sarajevu od 6. do 9. septembra. Okupio je najznačajnija svjetska imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, a osnovna tema bio je projekt ambicije velikog Pariza što je trenutno i najznačajnija tema u urbanističkim krugovima u svijetu.

Arhitekta i urbanista Jean-Francoisa Daoulasu kazao je tom prilikom da je u Sarajevo došao prije 18 godina kako bi boravio tri sedmice, a onda je odlučio u njemu živjeti zbog čega ga i smatra svojim gradom dodajući da je sve ono što je dobro za Sarajevo dobro i za BiH.

Naglasio je da je Svjetskim forumom o urbanizmu urađeno mnogo za Sarajevo i BiH te da je poslana snažna politička poruka iako se na forumu nije ni spominjala politika.

Svjetski forum urbanizma Jean-Francoisa Daoulasu nije nikada posmatrao kao francuski projekat nego ga je uvijek smatrao projektom Sarajeva, kazavši da će iskustva s foruma doprinijeti da se ovakva manifestacija održi i 2014. godine.

Šahović je ovom prilikom naglasio da 2014. godinu treba iskoristiti kako bi Sarajevo bilo prepoznatljivo u pozitivnom svjetlu u cijelom svijetu, izražavajući zadovoljstvo što je mogao doprinijeti organizaciji ovog značajnog svjetskog skupa.

"Sarajevo je bilo domaćin ovom skupu kojem je prisustvovalo više od 600 arhitekata i to je velika čast budući da se radilo o ambicioznom projektu tokom kojeg su se učesnici mogli educirati o urbanizmu, arhitekturi i ekologiji, a istovremeno i upoznati s glavnim gradom BiH", kazao je gradonačelnik Behmen.

Najavio je da će juni mjesec 2014. godine u Svjetski forum biti u znaku francuske kulture i umjetnosti.

Ovogodišnji Svjetski forum urbanizma otvorio je francuski ministar grada François Lamy, a Jean-Francoisa Daoulasu je kazao da je njegova namjera intezivirati saradnju sa Sarajevom na svim nivoima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: