{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješno održan prvi Svjetski forum urbanizma u Sarajevu

9.9.2012. u 15:43
0
1
Uspješno održan prvi Svjetski forum urbanizma u Sarajevu
0
Uspješno održan prvi Svjetski forum urbanizma u Sarajevu
U Sarajevu je od 6. do 9. septembra održan Prvi svjetski forum urbanizma. Tokom trajanja Sarajevo je bilo svjetska prijestonica urbanizma jer je Forum okupio neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja iz 40 zemalja sa pet kontinenata.
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je zvanično i zatvorio Forum okarekterisao ga je kao uspješan skup po broju učesnika kao i po temama koje su bile obrađene. Centralna tema Foruma bio je projekat Velikog Pariza, koji razmatra reorganizaciju i podizanje kvaliteta urbanog života u regiji Pariza, ekonomski najjačoj evropskoj regiji. Također, kroz Forum se raspravljalo i o budućnosti urbane civlizacije.

Jedan od najzančajnijih gostiju Foruma bio je ministar za pitanja grada u vladi Francuske François Lamy koji je naglasio da ovakvi forumi služe da arhitekti i urbanisti zajednički razvijaju vizije razvoja urbanih sredina ali i da u njima učešće obavezno trebaju uzeti i politički zvaničnici koji donose odluke.

Inače, cilj Organizacionog komiteta Svjetskog foruma urbanizma je da ovo postane bijenalni događaj koji će Sarajevo pozicionirati kao svjetski centar urbanizma i arhitekture u kojem će se svake dvije godine okupljati svjetski stručnjaci i rapravljati o aktuelnim temama. Broj akreditovanih učesnika kao i kvalitet samih rasprava potvrda su da je Forum bio uspješan i iz Organizacionog komiteta najavljeno je da će se uskoro sastati sa vlastima Grada Sarajeva kako bi se definisala tema za naredni Svjetski forum urbanizma.

Tokom Foruma održane su četiri konferencije, čije će teme su bile: Ambicije Projekta Velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa – ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kyoto-a, uz učešće svjetski priznatih imena urbanizma i arhitekture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: