OSCE-ova konferencija o medijima
0

U Sarajevu usvojena Deklaracija o slobodi medija

FENA
Na putu do slobode medija, bila je tema Prve konferencije OSCE-a o medijima jugoistočne Evrope, koju je u Sarajevu organizirao Ured predstavnika za slobodu medija pri OSCE-u u suradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ureda OSCE-a u Albaniji, te misija OSCE-a na Kosovu, u Crnoj Gori, Srbiji i Skoplju.

Oko 100 međunarodnih i lokalnih stručnjaka i predstavnika medija jugoistočne Evrope prusustvovalo je Konferenciji i razgovaralo o najaktuelnijim dešavanjima u sferi slobode medija, te izazovima koji se nameću u regiji.

U središtu zanimanja učesnika dvodnevne Konferencije bila je neovisnost medija, koja podrazumijeva i teme poput stanja sistema javnog emitiranja, zakonskih izazova koji ograničavaju slobodu medija, nasilja nad novinarima i zastrašivanja novinara, te uvjeta njihovog zapošljavanja.

Učesnici Konferencije usvojili su Deklaraciju u kojoj je apostrofirna sloboda izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i centralni stup dobrog upravljanja i vladavine prava.

Potcrtana je činjenica da su samo oni mediji koji su istinski neovisni politički, uređivački i ekonomski, sposobni ostvarivati svoju ključnu ulogu u demokratskom društvu, i to - služiti kao sredstvo nadzora nad radom vlada i preduzeća, te informirati korisnike svojih usluga o svim važnim aspektima života na nepristrasan način, predstavljajući različita viđenja, te omogućavajući na taj način građanima društava u kojima djeluju da donose odluke zasnovane na informacijama, pri izboru i evaluaciji rada svojih vlada.

U Deklaraciji se izražava zabrinutost zbog značajnog broja nasilnih napada na novinare i imovinu medijskih kuća, kao i zbog još većeg broja slučajeva zastrašivanja novinara i članova njihovih porodica.

Ukazano je na potrebu za razvijanjem i održavanjem na dobrovoljnoj osnovi stvorenih mehanizama samoregulacije rada medija, nezavisnih od organa vlasti, zasnovanih na najvišim standardima profesionalnog ponašanja, kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva i ponudila adekvatna i proporcionalna reakcija na greške i kršenje etičkih načela od strane novinara.

Među ostalim, istaknuta je obaveza organa vlasti na svim nivoima da javno i odlučno istaknu i osiguraju nezavisnost javnih emitera, kako u uređivačkom, tako i u finansijskom smislu, "jer su oni od ključne važnosti za osiguranje funkcionalne demokratije i stvaranje uporišta za slobodu medija".

"Javni emiteri trebaju nastojati razviti programske sadržaje visokog kvaliteta, namijenjene svim segmentima društva u kojem djeluju, uključujući tu i pripadnike nacionalnih manjina, primjenjujući principe ravnopravne zastupljenosti i nepristrasnosti", navodi se u Deklaraciji.

Kako se dalje navodi, profesionalni novinari bi trebali težiti tačnosti i objektivnosti, te poštivanju kodeksa etičkog ponašanja, budući da transparentni samoregulacijski mehanizmi nude dovoljno prilika za ispravljanje štete osobama čiji je ugled narušen, te doprinose jačanju profesionalizma i kredibiliteta medija.

Uz apel za striktno provođenje zakona koji tretiraju ulogu i funkcioniranje medija u Deklaraciji se naglašava potreba za jačanjem novinarskih sindikata i poboljšanja uvjeta rada i zapošljavanja novinara.

"Potrebno je pooštriti odredbe zakona kojima se garantira poštivanje osnovnih prava novinara u oblasti rada i zapošljavanja. Novinari trebaju imati mogućnost primjene djelotvornih zakonskih sredstava za zaštitu svojih prava u oblasti rada i zapošljavanja", navodi se u Deklaraciji usvojenoj na Prvoj regionalnoj konferenciji OSCE-a o medijima u jugoistočnoj Evropi, uz poziv novinarima da ostvare istinsku profesionalnu solidarnost sa svojim kolegama, saopćeno je iz OSCE-ovog Ureda predstavnika za slobodu medija.