Paravojne formacije
31

U Sarajevu uhapšen mlađi muškarac zbog pokušaja pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH, a u koordinaciji i saradnji s operativcima OSA-e BiH i policijskim djelatnicima SIPA-e, na području sarajevske općine Novi Grad, lišen je slobode osumnjičeni koji je pod istragom zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije došli su do informacija i dokaza da je osumnjičeni ostvarivao kontakte s osobama koje borave na ratištima Sirije i Iraka, u strukturama bliskim tzv. IDIL-u te se raspitivao o načinima odlaska i pridruživanja tim formacijama.

"Radi se o osobi mlađe životne dobi. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u skladu sa zakonom", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, kontinuirano poduzima aktivnosti na otkrivanju, sprečavanju i sankcioniranju državljana BiH koji se imaju namjeru pridružiti stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a što je građanima BiH zakonom zabranjeno.

Prema informacijama Žurnala, riječ je o bh. državljaninu Amiru Haskiću.