|

U Sarajevu ste sigurni jedino sa šljemom i u bunkeru

U Sarajevu ste sigurni jedino sa šljemom i u bunkeru
0
S
Piše: A. Panjeta
12.2.2011. u 14:10
84
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
2/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
3/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
4/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
6/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
7/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
8/8 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Kako bi na najplastičniji način pokazali koliko sigurno se osjećaju u "najsigurnijem gradu u regiji", aktivisti i aktivistice Pokreta "Dosta!" ispred sarajevske Katedrale izveli su performans "Moj privatni bunker".
Izgradili su bunker od vreća, stavili šljemove i sakrili se kako bi na ironičan način pokazali kako jedino biti siguran u Sarajevu gdje se skoro svaki dan desi pucnjava ili neko baci bombu.

"Nasilje na ulicama Sarajeva se iz dana u dan povećava. Sigurnost građana i građanki ovoga grada ugrožena je od strane zaraćenih klanova koji se obračunavaju na ulicama, maloljetnicima koji noževima napadaju jedni druge, a nerijetko stradaju i nedužne osobe", kažu iz "Dosta!" pojašnjavajući kako performansom žele da skrenu pažnju javnosti i svih nadležnih i javnih ustanova, ministarstva na opću nesigurnost.

"Krajnje je vrijeme da svi preuzmu svoj dio odgovornosti, da napokon počnu konkretno djelovati po pitanju vraćanja sigurnosne situacije u grad, prevencije i suzbijanja nasilničkog ponašanja i maloljetničke delinkvencije. Želimo da živimo, da rađamo i odgajamo našu djecu u društvu koje je zdravo i sigurno za sve nas. Ne želimo divlji zapad!", poručili su sa performansa aktivisti i aktivistice pokreta "Dosta!". Na štandu nekoliko metara od bunkera, predstavnici nekoliko hrvatskih udruga prikupljali su potpise za peticiju "Stop majorizaciji Hrvata u BiH!".

Sarajevo je u proteklom periodu potreslo nekoliko eksplozija, a pucnjave su skoro svakodnevne i u njima učestvuju skoro uvijek isti počinioci koje policija uhapsi, a sudovi ubrzo oslobode. Tako se desi da neki od njih, poput Anela Sejfovića prije nekoliko dana, na slobodu budu pušteni u 9:45 ujutro, a već nekoliko sati poslije ponovo učestvuju u pucnjavi. Pored svega, nadležni iz policije nas ubjeđuju da je "Sarajevo najsigurniji grad u regiji". Jeste, ali ako stavite šljem, napravite si privatni bunker i ne idete nigdje iz njega!
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...