BiH
7

U Sarajevu premijerno prikazan film "Bosna ustaje"

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjetska premijera dokumentarnog filma "Bosnia Rising" ("Bosna ustaje") reditelja Carla Nera održana je u petak navečer u sarajevskom kinu Meeting Point.

Radi se o 30-minutnom dokumentarnom filmu koji prati borbu radnika tuzlanske Dite za spas i pokretanje proizvodnje u tvornici koja je nekada bila jedan od nosioca razvoja tuzlanske privrede.

Premijeri filma su prisustvovali radnici Dite, tuzlanski sindikalisti i aktivisti, kao i glumac Rade Šerbedžija sa suprugom Lenkom Udovički. Premijeri su prisustvovali i Carlo Nero i koproducentica Vanessa Redgrave.

Režiser Nero je ranije na konferenciji za medije kazao kako je izabrao baš Ditu jer predstavlja primjer privatizacije svega što se dešavalo u BiH i zemljama jugostočne Evrope nakon pada komunizma.

"Dita je primjer tog procesa i želimo staviti fokus na to šta se dešavalo. Film ne govori samo o krizi i problemima, nezaposlenosti, već i o ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj nestabilnosti. Ovaj film nudi rješenja i različit je u odnosu na druge. Govori o realnosti i tome šta ljudi mogu da urade da razviju dijalog koji će dovesti do rješenja i naš cilj je da potaknemo na to", rekao je Nero.