BiH
16

Svjetska premijera dokumentarnog filma o borbi radnika tuzlanske Dite

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjetska premijera dokumentarnog filma "Bosnia Rising" ("Bosna ustaje") reditelja Carla Nera održat će se 3. oktobra u kinu Meeting Point s početkom u 18:00 sati.

U 30-minutnom dokumentarcu Carlo Nero prati borbu radnika tuzlanske Dite za spas i pokretanje proizvodnje u tvornici koja je nekada bila jedan od nosioca razvoja tuzlanske privrede.

Nakon filma slijedi panel diskusija na kojoj će sudjelovati prof. Kadrija Hodžić, prof. Jasmina Husanović, filozof Srećko Horvat, ekonomist Fred Harrison, a koju će moderirati Emina Busuladžić, predstavnica Štrajkačkog odbora Dite i Šejla Šehabović.

Premijeri filma prisustvovat će radnici Dite, tuzlanski sindikalisti i aktivisti, kao i glumac Rade Šerbedžija sa suprugom Lenkom Udovički. Film će predstaviti Carlo Nero i koproducentica Vanessa Redgrave.

Ulaz na premijeru je slobodan, no zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, iz Meeting Pointa preporučuju da dođete ranije.

"Veoma smo zahvalni prijateljima u Obala Art Centru na pomoći u organizaciji ovog događaja te mnogim prijateljima diljem Bosne i Hercegovine kao i Twickenham Film Studios iz Velike Britanije, što su nam omogućili da svjetsku premijeru našeg filma imamo upravo 3. oktobra u Sarajevu. Nadamo se da će naš film doprinijeti prijeko potrebnoj raspravi i promjenama koje su započele u februaru ove godine u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i mnogim drugim gradovima u BiH, u čijoj su srži bili socijalni i ekonomski zahtjevi građana. Bez drugačije i koherentne ekonomske politike niti jedna od naših država neće moći imati ekonomsku i socijalnu pravdu. Američka i europske vlade do sada su nametale politiku mjera štednje čime su samo povećale ekonomsku krizu i nepravdu", izjavila je Vanessa Redgrave.