Dan "D"
3

U Sarajevu pregovaraju lideri Bh. bloka: Koalicija s nacionalnim strankama ili ne

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Lideri političkih stranaka okupljenih u Bosanskohercegovačkom bloku započeli su sastanak na kojem bi napokon trebali donijeti odluku o tome da li će se upustiti u pregovore o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića održava se u Centrali SDP-a u Sarajevu.

Prema ranijim izjavama i zaključcima stranačkih organa, lideri stranaka dolaze na sastanak s nejasnim stavovima o tome da li žele biti vlast ili opozicija u naredne četiri godine.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Jedino se Predsjedništvo Naše stranke konkretno odredilo i to usvajajući zaključak o tome kako ovaj politički subjekt ni na kojem nivou neće koalirati s nacionalnim strankama, odnosno Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Predsjedništvo SDP-a smatra kako SDP u koaliciju neće ulaziti sam i da Bh. blok konačnu odluku treba donijeti konsenzusom. Sličan zaključak usaglasilo je i Predsjedništvo DF-a koje je saopćilo da će DF odluke donositi s partnerima u Bh. bloku, da će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, a u ovom slučaju posebno stranaka Bh. bloka.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Ukoliko ove stranke pristanu na ponudu SDA, probosanski blok stranaka koji čine SDA, SDP, DF i Naša stranka imat će u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 19 od 42 ruke, odnosno 59 od 98 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.