Za one koji mogu to priuštiti
11

U Sarajevu predstavljen princip jednodnevne hirurgije u ginekologiji

FENA
Senad Mehmedbašić (Foto: Anadolija)
Senad Mehmedbašić (Foto: Anadolija)
U Sarajevu zaživljava praksa jednodnevne hirurgije u ginekologiji, savremenog načina zdravstvenih usluga i hirurških intervencija, sa zadržavanjem pacijenta na klinici samo nekoliko sati nakon operacije.

Taj princip liječenja predstavljen je večeras stručnoj i ostalom dijelu javnosti povodom otvaranja Centra za jednodnevnu ginekološku endoskopsku hirurgiju u Poliklinici "FM".

Centar, prvi te vrste u Federaciji BiH, otvara se pod pokroviteljstvom kompanije "Karl Storz" i njihovih predstvnika "Sono Medical" Sarajevo u saradnji s Ginekološkom ordinacijom "Dr. Drljević".

Zasad će ova metoda, nažalost, biti dostupna samo onima koji mogu da je plate, rečeno je na promociji uz konstataciju da država ne prihvata ogromne potencijale privatnog zdravstva i da javni fondovi treba u cjelosti da ga integriraju, a ne da pružaju mali prst, što sada čine.

Promotor principa "Jednodnevna hirurgija u ginekologiji", prof.dr. Senad Mehmedbašić, zaželio je Centru i pacijente sa zdravstvenom knjižicom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je ovaj napredak u pružanju zdravstvenih usluga u BiH i kazao da svi građani imaju pravo na savremene inovativne metode liječenja koje treba da im budu dostupne po najpovoljnijim mogućnostima.

Komšić je, kaže, zapazio manjak brige pojedinaca iz vlasti kojima je zdravstvo polje djelovanja te izrazio nadu da ćemo doći do nekih uzusa iz privatnog sektora.

Zaživljavanje ove inovativne metode liječenja u Sarajevu pozdravili su također predsjednik kantonalne ljekarske komore Fahrudin Kulenović te ministar zdravstva Kantona Eldar Lokmić.