{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi put u BiH izvedena operacija laparaskopskom tehnikom

15.10.2012. u 19:53
0
24
Prvi put u BiH izvedena operacija laparaskopskom tehnikom
0
Prvi put u BiH izvedena operacija laparaskopskom tehnikom
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas su prvi put u našoj državi izvedene operacije gastrektomije multiportnim sistemom i hemikolektomije posebno specifičnim jednoportnim sistemom.
Operacije je izveo stručni tim ljekara na čelu sa italijanskim ljekarima Giustom Pignatom i Francom Badessijem. Riječ je o specijalistima mini invazivne i robotske hirugije, područja koje nije toliko razvijeno u našoj državi.

"U pitanju su veliki operativni zahvati koje mi rijetko primjenjujemo, ali klasičnom tehnikom. Ovo je veliko priznanje za našu hirurgiju jer pokazuje da pratimo svjetske trendove", kazao je dr. Šefik Bešlić iz KCUS-a.

Ovakvu operaciju dr. Pignata je izveo davne 1992. godine operirajući bubrežni kamenac. Kazao je kako se operacije, poput ovih, koje su rađene danas u Sarajevu, rade redovno u SAD-u, te u nekim dijelovima Italije, koja je druga zemlja u svijetu po robotskoj hirurgiji.

"Ovo je jednostavniji pristup hirurgiji i svakako manja trauma za pacijenta. Nema klasičnih rezova već se koristi jedna ulazna tačka - pupak. Kroz pupak ulaze aparati s kamerama i ostalim instrumentima, a nakon operacije pacijent nema osjećaj da je bio podvrgnut hirurškom zahvatu", kazao je Pignata.

Prednost ovakvih operacija je što pacijent ne trpi velike bolove, a oporavak slijedi odmah po buđenju iz narkoze.

"Pacijent već sutradan ustaje i kreće se, počne odmah piti tekućinu, a dva dana nakon toga prelazi na čvrstu hranu. Jedino što je isto je broj sati pod narkozom te terapija nakon operacije", dodao je Pignata.

Pacijenti ostaju nekoliko dana u bolnici, i u slučaju da nema nikakvih komplikacija idu kući uz propisanu terapiju, za razliku od klasičnih zahvata kada je boravak u bolnici duži zbog zarastanja rane.

Operacije su putem audio-videolinka pratili ljekari iz cijele BiH u hirurškom amfiteatru, a održana ja i radionica o rektalnoj resekciji pomoću robota "TME by Robotic Da Vinci System", koju je moderirao dr. Franco Badessi, evropski ekspert na polju robotske hirurgije.

"To je budućnost hirurgije. Bitno je istaći da robot nije hirurg već samo mašina iza koje stoji dobar hirurg", rekao je Badessi.

Operativne timove su, osim italijanskih ljekara činili dr. Srđan Miajtović iz Srbije, doc. dr. Nedžad Šehović i dr. Sadat Pušina iz KCUS-a.

Svu opermu za potrebe danas izvedenih operacija osigurala je firma Covidien&Sedzan, koja je zaslužna za dolazak jednog od najvećih svjetskih imena na području laparaskopske hirurgije dr. Giusta Pignata u Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: