{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U Sarajevu poginulo 10.000 ljudi, od čega 1.000 djece"

S
28.10.2010. u 14:45
0
9
"U Sarajevu poginulo 10.000 ljudi, od čega 1.000 djece"
0
"U Sarajevu poginulo 10.000 ljudi, od čega 1.000 djece"
Bivši policajac iz Sarajeva je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da je u ovom gradu tokom rata poginulo više od 1.000 djece, prenosi BIRN - Justice Report.
Dragan Mioković, nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, kao svjedok Optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je učestvovao u istragama više desetina incidenata granatiranja i snajperisanja ovog grada.

"Prema procjenama CSB-a broj civila ubijenih u Sarajevu je između 10 i 11 hiljada. Sa ove vremenske distance, te naše procjene su se pokazale kao tačne. (...) Naše procjene su da je u tom broju između 1.300 i 1.400 djece mlađe od 15 godina. (...) Sarajevo je bilo pod opsadom, na njega je pucala vojska kojom ste vi komandovali", kazao je Mioković odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant oružanih snaga, optužen je za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Prema navodima optužnice, učestvovao je u kreiranju i provođenju strategije granatiranja i snajperisanja Sarajeva, usljed čega su ubijene hiljade civila.

Nastavak unakrsnog ispitivanja Dragana Miokovića zakazan je za 29. oktobar.

Na ovom ročištu Odbrana je obavijestila Sudsko vijeće da su podnijeli zahtjev za "trenutni prestanak sa radom, odnosno suspenziju ovog postupka", o čemu će se Tužilaštvo naknadno izjasniti.

Također je okončano saslušanje Adrianusa Van Baala, bivšeg načelnika Štaba komande UNPROFOR-a koji je sa svjedočenjem počeo prethodnog dana. Optuženi je svjedoka ispitivao o incidentima koji su doveli do toga da u augustu 1994. godine NATO bombarduje položaje Vojske Republike Srpske (VRS)

Van Baal je kazao da je razlog za vazdušne napade NATO-a bilo to što je srpska strana prekršila dogovor o zoni potpunog isključenja teškog naoružanja unutar Sarajeva, dok je Karadžić nastojao utvrditi da su postojali legitimni razlozi da VRS upotrijebi to oružje.

Optuženi je prezentirao niz izvještaja Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) VRS u kojima se govori o stalnom nepoštivanju prekida vatre u rejonu Sarajevo "od strane muslimanskih ekstremista“, koje "nastavljaju sa provokacijama".

"Mi smo gubili po šest vojnika u danu, više nego kad nije primirje. (...) Da li se slažete da smo imali legitimno pravo na samoodbranu?",pitao je Karadžić, dodavši da je "muslimanska strana“ farbala svoje helikoptere u bijelo, kako bi ih "doveli u zabludu".

Van Baal je rekao da se često dešavalo da su i jedna i druga strana prijavljivale da ona druga strana ne poštuje primirje, te da je čuo za većinu ovih incidenata, ali nikada nije mogao dobiti zvaničnu potvrdu o tome.

"Bilo bi od velike pomoći da smo imali slobodu kretanja i da smo mogli te incidente verifikovati. Ostaje glavno pitanje da li su mnogi od ovih izvještaja istiniti“, kazao je svjedok, te dodao da je samo VRS uzela svoje oružje, dok "sličnu informaciju sa muslimanskim naoružanjem UNPROFOR nije uspio da utvrdi“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: