BiH
10

U Sarajevu počeo sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić svečano je dočekao premijere zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu gdje se danas održava Samit s ciljem unapređenja regionalne saradnje, naročito na putu ka Evropskoj uniji te snažnijoj ekonomskoj razmjeni.

Svečani doček organiziran je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH gdje će Samit biti održan. Učesnici današnjeg sastanka u Sarajevo su doputovali jučer, a cijeli skup obezbjeđuju velike policijske snage.

Cilj Samita je unapređenje međusobne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, s naglaskom na članstvo u Evropskoj uniji, zatim poboljšanje ekonomske saradnje, povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi i brojni drugi projekti.

Samitu prisustvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Republike Makedonije Emil Dimitriev, premijer Republike Albanije Edi Rama, premijer Kosova Isa Mustafi, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Samit u Sarajevu je ujedno i priprema za sastanak premijera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Sinoć je u Sarajevu organizirana i neformalna večera koju je organizirao domaćin susreta Denis Zvizdić, a kojoj su prisustovali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, premijeri Albanije Edi Rama i Kosova Isa Mustafa, te ambasadori Srbije i Albanije u BiH Stanimir Vukičević i Ilir Melo.