BiH
116

U Sarajevu počeo međunarodni simpozij o poslaniku Muhamedu

Anadolija
Reis Kavazović (Foto: Anadolija)
Reis Kavazović (Foto: Anadolija)
U Sarajevu je svečano otvoren međunarodni simpozij o temi "Od idealnog čovjeka do idealnog društva kroz životopis Poslanika, a.s." na kojem će učestvovati brojni eminentni profesori i učenjaci u oblasti religijskih studija.

Simpozij je otvorio jedan od organizatora Mustafa Prljača, poželivši prisutnima dobrodošlicu.

"Cilj simpozija je da se sadašnje generacije upoznaju sa životopisom poslanika Muhameda kako bi se lakše nosile sa izazovima koje nosi današnje vrijeme", kazao je Prljača.

Potom se prisutnima obratio dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) prof.dr. Ismet Bušatlić, kazavši kako je održavanje ovakvih simpozija idealna prilika da se govori o znanju i nauci u islamu.

"Ovdje u Bosni i Hercegovini mastilo i krv su uvijek tekli uporedo i zato se uvijek ustajalo protiv zla. Nadam se da ćemo i na ovom simpoziju širiti znanje", kazao je Bušatlić.

Glavni urednik magazina Hira iz Istanbula Nevzat Savas je kazao da je "simpozij dobra ideja da se govori o najboljim i najplemenitijim djelima poslanika Muhameda".

Bivši predsjednik državnog Vjerskog ureda Turske Ali Bardakoglu izjavio je da su bosanski muslimani pokazali da je islam vjera dijaloga i mira.

"Potrebno je da se posvetimo nauci i da nam učenje postane imperativ. Bošnjaci su svojim velikim djelima i svijetlim primjerima pokazali da su najljepša ruža islama. Nama treba islam koji je utemljen na svijetlim primjerima i trebamo islamske ideale primijeniti u praksi, kako bi se mogli suočiti sa izaozvima današnjeg doba. Nema mjesta osveti nego samo dijalogu. Vi bosanski muslimani ste ličnim primjerom pokazali da je islam vjera mira", kazao je Bardakoglu.

Otvorenju simpozija prisustvovali su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović, predsjednik Upravnog odbora Sema bolnica u Turskoj Mustafa Ozcan, rektori sarajevskog i tuzlanskog univerziteta, predstavnici Bosna Sema obrazovnih institucija, brojni profesori iz Bosne i Hercegovine, Turske, Egipta, Alžira, Maroka, Tunisa i Saudijske Arabije, kao i brojni građani iz BiH i Turske.

Na simpoziju koji se održava tokom naredna dva dana učestvovat će veliki broj eminentnih profesora i učenjaka iz Bosne i Hercegovine, Egipta, Alžira, Maroka, Tunisa, Sudana, Saudijske Arabije, Turske i drugih zemalja.

Simpozij organizuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, u saradnji sa Magazinom Hira iz Istanbula, izdavačkim centrom Rijaseta IZ u BiH El-Kalem Sarajevo i izdavačkom kućom Hikmet Sarajevo.

Radni dio simpozijuma predviđen za 13. i 14. april, u trajanju od 09:00 - 14:00 sati, održat će se u prostorijama hotela Bristol.