|

U Sarajevu počela manifestacija "Selam, ja Resulallah"

U Sarajevu počela manifestacija "Selam, ja Resulallah"
0
A
Anadolija
15.1.2013. u 18:41
0
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevu počela manifestacija "Selam, ja Resulallah" Foto: Anadolija
Tradicionalna manifestacija "Selam, ja Resulallah", koju povodom rođendana Božijeg poslanika Muhammeda tradicionalno organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, a koja ima za cilj promociju univerzalnih vrijednosti iz poslanikovog života, počela je večeras svečanom ceremonijom ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu.
Uprkos kišnom vremenu, građani su došli da poprate otvaranje ove manifestacije, te su mogli uživati u zvukovima ilahija, koje je učio hor Medžlisa Islamske zajednice.

Manifestaciju „Selam, ja Resulallah“ otvorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović, koji je izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih, uprkos lošem vremenu. On je istakao da će u narednih mjesec dana, tokom sedme po redu manifestacije, svi oni koji žele imati priliku da uče o Poslaniku Muhammedu.

"Dragi Allah nas uči da je Poslanik Muhammed a.s. "najbolji uzor i najbolji model življenja za one koji u Boga dragog vjeruju i nadaju se susretu sa Allahom dž.š., vjeruju u ahiret, zikr čine i uče Kur'an“. Iz ovog ajeta proizilazi da je naša obaveza da kazujemo i učimo o poslaniku Muhammedu, ali i da sami kao muslimani i vjernici nastojimo da se približimo njegovom načinu života“, kazao je Dautović, podsjetivši da je poslanik Muhammed pružao ruku pomoći svima.

Dautović je naglasio da u vrijeme kada se o poslaniku govori na blasfemičan način i prikazuje ga se karikaturalno, obaveza muslimana je da o njemu govore na najbolji i najizravniji način i onako kako vjerodostojni hadisi i sunnet njegov nalažu.

Manifestacija „Selam, ja Resulallah“ trajaće do 11. februara, a biće održana na različitim lokacijama u Sarajevu i nudiće različite sadržaje za sve uzraste.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.