"Selam, ja Resulallah"
4

Tradicionalno obilježavanje rođendana poslanika Muhammeda

Anadolija
Medžlis Islamske zajednice Sarajevo tradicionalno obilježava rođendan Božijeg poslanika Muhammeda a.s. manifestacijom Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ja Resulallah", koja će se održati od 15. januara do 11. februara.

Moderator današnje konferencije za novinare organizirane povodom održavanja manifestacije, Meho ef. Šljivo, kazao je da se manifestacija održava sedmu godinu za redom u organizaciji Islamske zajednice Sarajevo.

Istaknuvši da ove godine u manifestaciji učestvuju sve značajnije islamske insititucije u Sarajevu - kao što su Fakultet islamskih nauka i Gazi Husrev-begova medresa, Šljivo je kazao da je cilj manifestacije promovisanje i afirmisanje vrijednosti kojima je poslanik podučavao.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović je kazao da će manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku" trajati oko mjesec dana.

"On je najbolji primjer kako treba čovjek živjeti u vremenu u kojem živimo. On nam je primjer u svemu, kako se trebamo ponašati prema bližnjima, rodbini, prijateljima, nemoćnima, starijama, dakle za sve. Mi na ovaj način želimo da približimo poslanika svima", kazao je on.

Dautović je istakao da će na manifestaciji posebno biti zanimljiva izložba arebice.

"To je bosanski jezik, a arapsko pismo. Obzirom da se potencira naše nacionalno pitanje, mi želimo naglasiti da je bosanski jezik bio čuvan od XV stoljeća kroz arebicu. Pokazat ćemo briljantne tekstove i rukopise naših imama koji su pisali na arebici", izjavio je on.

Zamjenik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo je objasnio da će se manifestacija održati na različitim lokacijama i da će nuditi različite sadržaje za sve uzraste.

Svečano otvaranje manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ja Resulallah" bit će upriličeno 15. januara u 17 sati na platou ispred Baščaršijske džamije u okviru kojeg će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.