BiH
92

U Sarajevu počeo 6. kongres SDA, u prvom dijelu dana bira se novi predsjednik stranke

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kongres SDA, šesti po redu, počeo je danas u 10 sati u dvorani Zetra u Sarajevu. Kongresu prisustvuju 703 od 794 verifikovana delegata.

Intoniranjem zvanične himne BiH te himne "U plavo Božije prijestolje", u Sarajevu je počeo Kongres SDA.

Nakon učenja Fatihe za poginule borce, preminule članove SDA te predsjednike SDA Aliju Izetbegovića i Sulejmana Tihića izabrano je radno Predsjedništvo 6. kongresa SDA.

Na čelu radnog Predsjedništva je Halid Genjac koji vodi Kongres. U prvom dijelu rada Kongres SDA je izabralo delegaciju koja će obići mezarja šehida i poginulih boraca te druga mjesta stradanja.

Nakon toga je izabran i verifikacioni odbor koj će biti zadužen za regularnost izbora. Kongres je usvojio i ostale akte i tijela koji su neophodni u radu Kongresa.

Također, u prvom dijelu Kongres će raspravljati o dosadašnjem radu stranke.

Nakon toga se očekuje obraćanje kandidata za predsjednika stranke. Podsjećamo, kandidati su Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Poslije obraćanja uslijedit će glasanje i objava rezultata.

Osim delegata Kongresu prisustvuje i veći broj gostiju, a kao predstavnici bh. političkih stranaka kongresu prisustvuju predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, potom Martin Raguž, Reuf Bajrović, Emir Suljagić, Damir Mašić, Irfan Čengić, Munib Jusufović... Kongresu prisustvuju i predstavnici regionalnih sestrinskih stranaka SDA.

Bakir Izetbegović je izvijestio Kongres o radu stranke u proteklih šest godina. On je kazao kako je ovaj period obilježen nasilnim demonstracijama, poplavama i izazovom rastućeg ekstremizma.

Izetbegović je naglasio da je SDA ponovo najjača stranka u BiH a ovakav uspjeh postigla je zahvaljujući predanom radu, reagiranju na izazove, te radu svih stranačkih organa stranke.

SDA