BiH
96

Rano jutros završen Kongres SDA: Izabrano novo rukovodstvo i usvojeni strateški dokumenti

Piše: N. N.
Početak rada 6. Kongresa SDA (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kongres SDA, šesti po redu od osnivanja ove stranke, završen je rano jutros, odnosno oko 5 sati. Kraj kongresa dočekalo je jedva 50-ak delegata.

Objavljivanjem imena 85 izabranih članova Glavnog odbora oko 5 sati ujutru okončan je 6. kongres SDA.

Na 6. kongresu 720 prisutnih delegata za predsjednika stranke izabralo je Bakira Izetbegovića, dok će funkciju njegovog zamjenika obnašati Adil Osmanović.

Također, Kongres je izabrao i osam potpredsjednika. Ovu funkciju u naredne četiri godine obnašat će Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Edin Ramić i Mirsad Kukić.

U kasnim noćnim satima saopćena su i imena 85 članova Glavnog odbora SDA u naredne četiri godine.

Sud časti SDA čine: Šefket Hafizović, Irfan Ajanović, Nezir Pivić, Faruk Mekić, Ljiljana Sakić, Seid Alibegović, Nezir Dedić, Edham Veladžić, Bedrudin Salčinović, Nail Šećkanović i Emela Krvavac.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Suljo Hadžić, Alisa Hajdarević, Amira Ornjaković, Dževad Agić i Edis Bajić.

Kongres je jednoglasno usvojio Programsku deklaraciju stranke te 12 rezolucija i to: Rezoluciju o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja; Rezoluciju o reformi ustava i javne uprave; Rezoluciju o politici u oblasti sigurnosti i odbrane; Rezoluciju o reformi pravosuđa, borbi protiv nasilja, organizovanog kriminala i korupcije; Rezoluciju o politici održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba; Rezoluciju o politici boračke zaštite i ostvarivanju prava civilnih žrtava rata; Rezoluciju o vanjskoj politici i euroatlantskim integracijama; Rezoluciju o politici u oblasti zdravstva; Rezoluciju o politici u oblasti obrazovanja i nauke; Rezoluciju o politici u oblasti penzionog i invalidskog osiguranja i socijalne zaštite; Rezoluciju o politici u oblasti zaštite porodice i demografije te Rezoluciju o politici u oblasti sporta i kulture. Također, usvojen je i Zaključak o Statutu stranke, organizaciji i metodama rada SDA.

Kongres je obilježio i manji incident koji se desio prilikom prebrojavanja glasova za potpredsjednike. Naime, kandidat Mirsad Kukić i njegove pristalice smatrali su da bi mogli biti pokradeni te su burno reagirali na navodne nepravilnosti. No, ubrzo se sve smirilo, a rezultati glasanja za Glavni odbor SDA posebno su detaljno prebrojavani, što je uzrokovalo višesatno kašnjenje.

Na Kongresu su se mogli čuti i zahtjevi za demokratizacijom SDA po principu da svaki član stranke ima pravo birati rukovodstvo. No, novi predsjednik Izetbegović pojasnio je da je Kongres odbacio kandidate koji su zagovarali nešto takvo.

Naredni, sedmi po redu, kongres SDA trebao bi biti održan najkasnije do 26. maja 2019.

SDA