BiH
0

U Sarajevu počela Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS) počela je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Skupštini KBS-a prisustvuje više od 120 delegata, visokih zvanica i gostiju iz BiH, Australije, Austrije, Albanije, Finske, Kanade, Njemačke, Švedske, Švicarske, te zemalja regiona, Amerike i Turske.

Izvještaj o radu KBS-a podnijet će Mustafa Hajrić, predsjedavajući Upravnog odbora KBS-a, a također će biti razmatrani prioriteti budućeg rada i djelovanja KBS-a.

Kongres Bošnjaka svijeta je globalna bošnjačka organizacija osnovana 2011 godine u Sarajevu u prisustvu više od 200 delegata i visokih zvanica iz BiH, te zemalja svijeta.

Cilj osnivanja KBS-a je ekonomski i sveopći razvoj i napredak Bošnjaka na globalnom nivou, jačanja nacionalne svijesti, boljeg povezivanja i komunikacije bošnjačkih organizacija i institucija sa institucijama BiH radi promoviranja i zaštite prava i interesa prognanih i raseljenih Bošnjaka, te jačanja položaja Bošnjaka u državama u kojima su oni autohton ili manjinski narod.

Na osnivačkoj Skupštini KBS-a 16. jula 2011.godine u Sarajevu usvojena je Rezolucija koja se temelji na principima slobode, demokratije i otvorenosti, principu jedinstva, univerzalnih ljudskih prava i sloboda, solidarnosti i dobrovoljnosti.

Također je u cilju razvoja i napretka Bošnjaka na globalnom nivou, istoga dana usvojena i Deklaracija KBS-a u kojoj se zahtijeva osnivanje posebnog ministarstva za dijasporu na nivou države BiH u cilju dosljednog i konsekventnog rješavanja konkretnih prava, pitanja i problema građana BiH koji žive u dijaspori, te stvaranja uslova za konstruktivnu saradnju matice i dijaspore.

Pored ostalog, u Deklaraciji KBS-a zahtijeva se usklađivanje zakonske regulative u BiH prema kojoj se državljanstvo BiH može gubiti isključivo na lični zahtjev pojedinog građana, a nikako činom prihvatanja državljanstva druge države.

Nakon Skupštine, u hotelu "Holywood" na Ilidži bit će organizirano kulturno- zabavno veče KBS-a gdje će se delegati i gosti iz BiH i svijeta nastaviti družiti i razmjenjivati korisne informacije uz muzičko-zabavni program i specijalitete bosanske tradicionalne kuhinje.