BiH
5

Hot: Prioritet KBS-a je pomoć ugroženim u poplavama

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na Skupštini Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS), koja se danas održava u Sarajevu, bit će prezentiran Izvještaj o radu, a nakon toga će delegati razmatrati prioritete budućeg rada i djelovanja KBS-a.

Kongresu Bošnjaka svijeta prisustvuje više od 120 delegata, visokih zvanica i gostiju iz BiH, Australije, Austrije, Albanije, Finske, Kanade, Njemačke, Švedske, Švicarske, Kosova, te zemalja regiona, Amerike i Turske.

"Na današnjoj Skupštini imamo konkretne zadatke, kako i na koji način u ovom turbulentnom stanju u kojem se nalazi naša matica BiH, da uradimo nešto dobro za njene građane, a prije svega za naš narod", kazao je u izjavi za medije prof. Džemal Hot predsjednik Glavnog odobora KBS-a koji živi i radi u New Yorku.

Dodao je da ima više zadataka, a prioritet KBS-a je pomoć ugroženim u poplavama koje su pogodile BiH, za što je otvoren poseban račun.

"KBS neće izdati principe karaktera pomoći našim ljudima", rekao je Hot.

Kongres Bošnjaka svijeta je, inače, globalna bošnjačka organizacija osnovana 2011. godine u Sarajevu u prisustvu više od 200 delegata i visokih zvanica iz BiH, te zemalja svijeta.

Nakon Skupštine, večeras će u hotelu "Holywood" na Ilidži biti organizirano kulturno- zabavno veče KBS-a, gdje će se delegati i gosti iz BiH i svijeta nastaviti družiti i razmjenjivati korisne informacije uz muzičko-zabavni program i specijalitete bosanske tradicionalne kuhinje.