{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu ozvaničen početak rada Zelenog polumjeseca u BiH: Pružiti šansu mladima

A
28.10.2014. u 20:27
17
4
U Sarajevu ozvaničen početak rada Zelenog polumjeseca u BiH: Pružiti šansu mladima
17
U Sarajevu ozvaničen početak rada Zelenog polumjeseca u BiH: Pružiti šansu mladima
Foto: Anadolija
Početak rada Zelenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini ozvaničen je svečanom ceremonijom u amfiteatru poslovnog centra UNITIC u Sarajevu.
Zeleni polumjesec u BiH je nedavno osnovana nevladina organizacija, članica Federacije zemalja Zelenog polumjeseca Republike Turske, dok Federacija zemalja Zelenog polumjeseca Turske okuplja preko 30 zemalja članica, većinom islamskog svijeta i djeluje globalno.

Ova organizacija će i u BIH raditi na prevenciji svih vrsta ovisnosti te, kako je saopćeno, pružati pomoć svima kojima u domenu borbe protiv ovisnosti pomoć bude potrebna.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay u obraćanju je kazao da "kada pogleda salon koji je večeras pun, mišljenja je da su već krenuli s pobjedom".

Podsjetio je da je tokom svog radnog vijeka bio jako blizak vrsti posla kojom se bavi Zeleni polumjesec.

Erginay je pojasnio da je bio u poziciji da spašava ljude iz zatvora.

"Mnogo sam boravio u inostranstvu i znam da tamo postoje ljudi koji ostave porodicu da čekaju satima u autu, a oni idu kockati. Poznavajući tu situaciju znam koja će biti vrijednost Zelenog polumjeseca", pojasnio je Erginay.

"Vidim ove mnoge ljude koji će dati svoju podršku radu Zelenog polumjeseca. Dužnost svih nas je da proširimo djelovanje Zelenog polumjeseca i da im damo podršku", poručio je Erginay.

Šef Odjela za ljudske resurse TIKA-e Zulkuf Oruc kazao je večeras da TIKA postoji zbog toga da se ostvare želje i realiziraju projekti.

Kako je kazao, u BiH postoje traume nakon rata, a TIKA je tu da pruži fizičku podršku u liječenju tih rana.

"Naravno postoje one duhovne rane koje postoje nakon rata, a mislim da će nakon ovog trenutka Zeleni polumjesec dati svoju podršku u liječenju tih rana. TIKA je već domaća institucija i nastavit ćemo davati svoju podršku Zelenom polumjesecu", pojasnio je Oruc.

Predsjednik turske nevladine organizacije Zeleni polumjesec Ihsan Karaman u obraćanju tokom svečanosti poželio je dobrodošlicu prisutnima, podsjećajući da je 1920. godine osnovan Zeleni polumjesec kao društvo koje je davalo svoju podršku u borbi protiv droge, alkohola...

"Svima nama je dobro poznato da loše navike, poput konzumiranja alkohola, droge, nisu vezane za jednu državu, narod, nego je vezano za sve zemlje svijeta. Kada smo došli na čelo ovog udruženja vidjeli smo da ranije nije postojalo udruženje koje se borilo protiv ovakvih navika", pojasnio je Karaman.

Kako je kazao, tada su krenuli na put i odlučili da njihovu borbu prošire ne samo u Turskoj, nego u cijelom svijetu.

"Kada smo odlučili da se proširimo na druge zemlje, odlučili smo da to budu naše prijateljske zemlje Palestina i BiH. Svima je veoma dobro poznato da BiH ima posebno mjesto u srcima turskog naroda", pojasnio je Karaman.

Dodao je da isto kao što su ponosni kada čitaju o ličnostima koje su obilježile tursku historiju tako se isto ponose i kada čitaju o životu i djelima rahmetli Alije Izetbegovića.

Zahvalio se Čauševiću koji je prije godinu dana stupio u kontakt s njima i tada su krenuli s projektom.

"Mislim da će današnji dan bio veoma uspješan ne samo sa Zeleni polumjesec u BiH nego i u Turskoj. Zeleni polumjesec Turske će uvijek biti uz Zeleni polumjesec BiH i davati im podršku", pojasnio je Karaman.

Predsjednik organizacije Zelenog polumjeseca u BiH Redžo Čaušević kazao je da je danas historijski dan za BiH i Tursku. Pojasnio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio presretan kada je čuo da se u BiH otvara ured Zelenog polumjeseca i time zatvorio usta svima onima koji govore da Turska ne pomaže BiH.

Čaušević je dodao da će Zeleni polumjesec osvjetlati svoj obraz.

"Zeleni polumjesec želi svojim aktivnostima pružiti šansu mladima. To je moj cilj i podržite me u tome", poručio je Čaušević.

Prisutnima se obratio i Huseyin Kansu koji je kazao da su večeras kao i kroz historiju ponovo zajedno dva naroda koji se zajednički bore protiv droge i alkohola.

Pojasnio je da su neki pravili scenarije kako da bh. građane udalje s ovih prostora, ali oni to nisu dozvolili.

"Borili ste se za pravdu. Isto onako kako ste bili odlučni u posljednjem ratu, nadam se da ćete biti odlučni i u ovom projektu, a mi ćemo biti uz vas. Ono što ja želim jeste da Zeleni polumjesec radi za BiH i njen narod", kazao je Kansu.

Karaman je večeras uručio i prigodan poklon Čauševiću kao i šefu Odjela za ljudske resurse TIKA-e Zulkufu Orucu. Čaušević je uručio značku ambasadoru Erginayu kao prvom počasnom članu Zelenog polumjeseca. Upriličen je i bogat kulturno-zabavni program.

Predsjednik Skupštine ratnih vojnih invalida Mujo Aganović iz Zenice večeras se također obratio prisutnima, ispričavši o svojim iskustvima u Turskoj gdje se liječio nakon ranjavanja u ratu. Otpjevao je i pjesmu na turskoj jeziku.

Zeleni polumjesec (Yesilay) u BiH je edukativno-zdravstvena organizacija čiji rad se temelji na prevenciji svih vrsta ovisnosti (alkohol, duhan, droge, igre na sreću, informacione tehnologije), a u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja stanovništva i unapređenju čovjekovog dostojanstva.

Yesilay (Zeleni polumjesec) Turske je osnovan 1920. godine sa sjedištem u Istanbulu i proglašen je organizacijom od javnog značaja. Ima predstavništva u 80 gradova i općina širom zemlje. Član je Vijeća za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (UN), Asocijacije za borbu protiv alkohola EU, Pompidu grupe Vijeća Evrope i brojnih drugih međunarodnih institucija.

Večerašnjoj svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i bivši napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine i istanbulskog velikana Fenerbahčea Elvir Bolić, zatim ataše za vjerska pitanja prvi ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli, direktor Turkish Airlinesa (THY) u BiH Ahmet Salih Kansu kao i direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: