BiH
68

U Sarajevu otvorena nova zgrada Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svečanom ceremonijom presijecanja vrpce, danas je u Sarajevu zvanično otvorena nova zgrada Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Prethodno je minutom šutnje odata počast rudarima poginulim u rudarskoj nesreći koja se dogodila u rudniku Soma na zapadu Turske, kao i smrtno stradalim u poplavama i klizištima koji su pogodili BiH.

Zvaničnom otvorenju nove zgrade Ambasade Republike Turske u BiH prisustvovao je zamjenik turskog premijera Ali Babacan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zatim turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Među brojnim zvanicama, otvorenju nove zgrade Ambasade prisustvovao je i reis-u-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Inače, nova zgrada Ambasade Republike Turske nalazi se u Vilsonovom šetalištu, nedaleko od centra Sarajeva i u neposrednoj blizini institucija BiH. Sastoji se od dva spojena objekta s iskoristivim prostorom od 5.000 kvadratnih metara površine.

Gradnja ove zgrade je trajala osam godina, iako je bilo planirano da bude završena za četiri godine.