{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski ambasador Ahmet Yildiz zasadio lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu

A
21.4.2014. u 13:30
0
12
Turski ambasador Ahmet Yildiz zasadio lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu
0
Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz zasadio je danas lipu u Aleji ambasadora u Sarajevu.
To je 129. lipa u Aleji ambasadora koju su od 2000. godine zasadili ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini. 

Ambasador Yildiz je u obraćanju medijima kazao da se nakon skoro tri godine provedene u BiH, uskoro vraća u Tursku.

"Mislim da sam današnjim činom sadnje lipe u Aleji ambasadora, u okviru jednog lijepog projekta koji je opština Stari Grad počela prije nekoliko godina, ostavio još jedan pečat svog mandata i misije u vašoj zemlji", kazao je Yildiz.

On je izrazio uvjerenje da će i danas zasađeno drvo, kao i stogodišnja tradicija lijepih i prijateljskih odnosa koji postoje između BiH i Turske, ostaviti pečat u okvirima BiH i u okvirima svega onoga što je dosad izgrađeno na jačanju prijateljstva i dobrih veza sa BiH.

Govoreći o turskom prisustvu u BiH, ambasador je kazao da turska Vlada i cijela Turska veoma blisko prate politička dešavanja i situaciju u BiH.

"Jako dobro znamo ko su pojedinci, koje su to strane koje rade na jačanju i održavanju stabilnosti u BiH, a koje nisu. U skladu s tim, Turska ima poziciju koju je zauzela. Želimo i radimo na tome da se BiH, kao samostalna država, normalizira, da se dodatno ojačaju sve potpore koje su potrebne BiH za njenu samostalnu budućnost i izgradnju što boljih dobrosusjedskih odnosa", poručio je ambasador Yildiz.

Ambasador je kazao da Turska podržava, da je uvijek podržavala i da će nastaviti podržavati povratak raseljenih i izbjeglih lica u BiH.

"Mogu slobodno, nakon 2,5 godišnjeg mandata, reći da ćemo nastaviti podržavati povratak i da niko ne treba da se plaši povratka na prijeratna ognjišta i to je jedan u nizu koraka koji će dodatno osnažiti BiH i uspostaviti normalizaciju stanja", pojasnio je ambasador Yildiz.

Osim ambasadora, sadnji lipe prisustvovao je i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

"Drago mi je, prije svega, što je lipu posadio i ambasador Republike Turske. Mi smo do sada, kao opština Stari Grad, imali izuzetno dobru saradnju sa turskim opštinama sa kojima smo se bratimili, a ima ih osam", kazao je načelnik opštine Stari Grad.

Hadžibajrić je podsjetio i na donacije Turske u BiH, kao što je učestvovanje u izgradnji kompletnog kompleksa Bakr-babine džamije, zatim stopostotno učešće u izgradnji mevlevijske tekije u ovoj općini, te najavio da će Turska učestvovati u rekonstrukciji Baščaršijskog trga koja će početi na jesen.

"Saradnja između naše opštine i opština u Turskoj je na vrlo zavidnom nivou i mi smo možda i opština koja ima najveći broj bratimljenja sa opštinama iz Turske", poručio je načelnik Hadžibajrić.

 

 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: