BiH
6

U Sarajevu otvorena konferencija gastroenterologa i hepatologa

FENA
(Foto: FENA)
Konferencija gastroenterologa i hepatologa BiH i godišnji sastanak endoskopskih medicinskih sestara i tehničara otvoreni su danas u Sarajevu.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u pozdravnom govoru istaknuo je značaj činjenice da se u Sarajevu već deset godina organizira konferencija značajna za razvoj nauke i medicine, za uvođenje i praćenje novih terapija i tretmana pacijenata.

To je, kako je kazao, značajno za građane BiH, Federacije BiH i Sarajeva.

U ime organizatora ovogodišnju konferenciju zvanično je otvorio federalni resorni ministar Rusmir Mesihović, gastroenterolog po struci.

On se prisjetio perioda kad je prije deset godina ekipa liječnika predvođena prof.dr. Mehmedom Gribajčevićem, krenula u realizaciju ideje o organiziranju gastroenteroloških skupova u Sarajevu i BiH i uvjerenja da se to radi zarad unapređenja gastroenterološke ali i medicinske struke uopće kako u BiH, tako i u regiji.

Činjenica da je za ovu konferenciju prijavljeno oko 500 liječnika najbolje, kaže ministar Mesihović, govori o njenoj ozbiljnosti i kvalitetu.

Predsjednik Organizacionog komiteta konferencije Nenad Vanis kaže da je ovogodišnjim planom skupa potvrđeno osnovno opredjeljenje organizatora, a to je jačanje stručne suradnje eminentnih imena iz oblasti medicine iz regije i inozemstva.

Precizirao je da su stručna predavanja planirana za dvodnevnu konferenciju fokusirana na deset najaktuelnijih tema iz gastroenterologije i hepatologije.

Najavio je da je za sutra, u okviru endoskopske radionice, planirano deset endoskopskih procedura koje se prateći svjetske trendove provode i kod nas. Izvođenje tih procedura videolinkom moći će pratiti i sudionici konferencije.

U ime Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju, koje je i ove godine pokrovitelj konferencije, sudionike je pozdravio prof.dr. Nadan Rustemović s Kliničkog centra Rebro u Zagrebu istaknuvši zadovoljstvo što se nastavlja tradicija organiziranja skupova gastroenterologa i hepatologa u Sarajevu i BiH.

Tokom dva dana konferencije vrhunski međunarodni i domaći eksperti predstavit će, predavanjima i demonstracijama, najnovija dostignuća gastroenterologije u svijetu. Cilj već tradicionalnog godišnjeg sastanka oduvijek je bio i promicanje gastroentero-hepatologije u BiH i regiji.

Organizatori 10. godišnje konferencije gastroenterologije su Klinika za gastroenterologiju UKC Sarajevo, Udruženje gastroenterologa u BiH, Udruženje za kliničku prehranu u BiH i Udruženje endoskopskih medicinskih sestara i tehničara u BiH.