Uskoro spomenik i u Beogradu
0

U Sarajevu otkriven Spomenik mira svim žrtvama rata u BiH

FENA
Na sarajevskom groblju Vlakovo danas je otkriven Spomenik mira, spomenik podignut svim žrtvama poginulim u BiH u proteklim ratovima, kao i poginulim pripadnicima mirovnih misija u BiH.
Spomenik mira
Spomenik mira
Spomenik su otkrili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i predsjednica Asocijacije značajnih grobalja u Evropi Lidija Pliberšek.

"Ovaj spomenik je posvećen svim poginulim u oslobodilačkim ratovima u BiH, ali i poginulim predstavnicima međunarodne zajednice. Zadovoljstvo je danas biti građanin Sarajeva, otvoriti ovaj spomenik i prenijeti poruku mira budućim generacijama", rekao je Musić.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen izjavio je da je spomenik izgrađen u spomen svih koji su poginuli da bi Bosna i Hercegovina danas živjela u miru.

"Spomenik mira predstavlja temelj za sjećanje i istoriju oslobođenu ideologije", istakao je Behmen.

Skupu se obratio i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

"Čast mi je da iz Sarajeva ovu poruku mira prenesem u Beograd i da s tvorcima ove ideje i predstavnicima svih ambasada i naroda ovu ideju predstavimo i u Srbiji. Srbija je pogodno tlo za razvijanje ove ideje i pozivam vas da se ponovo okupimo u maju u Beogradu da i tamo otvorimo Spomenik mira. Nama je na Balkanu najpotrebniji mir", zaključio je Ugljanin.

Nakon otkrivanja, vijence na spomenik položili su brojni predstavnici vlasti i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Prvi Spomenik mira u Evropi otkriven je u maju ove godine u Mariboru, a slijedeći će, nakon ovog sarajevskog, biti podignut u Beogradu.